Ulagači prate Sorosa i Paulsona u kupovinama zlata

Dodajte komentar

Na krilima spekulacija  da će niz centralnih banaka početi s jačim monetarnim podsticajima kako bi povećale likvidnost, povećana je potražnja za zlatom koje se smatra sigurnim utočištem u turbulentnim vremenima za ulagače.

Cijena zlata posljednjih dana rapidno raste te je na londonskom tržištu dosegla cijenu od 1779,5 dolara, odnosno najveći nivo još od februara.

“Svaki put kad centralne banke odluče upumpavati novac u ekonomiju, to je dobra vijest za zlato”, poručuju analitičari.

Za zlatom su se u drugom kvartalu pomamili i poznati finansijeri poput Georgea Sorosa i Johna Paulsona, što je navelo i ostale ulagače da slijede njihov primjer. Osim zlata, rastu i ostali plemeniti metali.

Valja napomenuti kako cijena zlata raste već jedanaestu godinu u nizu, pri čemu je njegova cijena povećana za čak sedam puta. SAD i dalje zauzimaju prvo mjesto na svijetu po veličini zlatnih rezervi. Prema najnovijim podacima koje je objavilo Svjetsko vijeće za zlato, SAD ima zlatne rezerve teške 8133 tone. Iako danas i s ovom količinom zauzimaju prvo mjesto, ona je ipak prilično manja od rekordnih 20663 tone koje je SAD imao 1952. godine. (seebiz.eu)

Povezani članci: Soros i Paulson klade se na zlato

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *