Crnogorski turizam ove godine na nivou planiranog

Dodajte komentar

U godini ekonomske krize, preliminarni podaci pokazuju da je tokom ljetnje sezone ostvaren uspjeh kada je u pitanju broj dolazaka i noćenja turista, kao i da su finansijski efekti bolji od prošlogodišnjih. Prihodi od turizma će biti na nivou planiranih 700 miliona eura.

Iako će se precizni podaci o broju dolazaka i noćenja turista i ostvarenih finanijskih pokazatelja tokom ljetnje turističke sezone, znati nakon analiza Monstata i Centralne banke, iz Privredne komore Crne Gore PKCG su za Dnevne novine saopštili da preliminarni podaci pokazuju da je ostvaren uspjeh kada je u pitanju broj dolazaka i noćenja turista. Dodaju da ono što je važnije, ostvareni finansijski efekti su bolji od prošlogodišnjih.

Razloga za zadovoljstvo ima u činjenici da su povećani i prihodi od naplate boravišne takse u skoro svim primorskim opštinama, koji su ujedno uticale u na porast prihoda opština i dokaz da su ugostitelji imali dosta gostiju.

Da je sezona bila uspješne, saglasan je i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, koji je kazao da je ovogodišnja sezona bila bolja od prošlogodišnje.

“Mi već imamo podatke da ovogodišnja sezona uspjela i bila je bolja od prošle godine. Šta će biti naredne, ne znam, ali ove godine smo se izvukli”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima kriza je goste natjerala da troše novac kvaliteno, i da su ove godine na gubitku uglavnom bili ulični prodavci.

“Gosti su trošili manje, ali su gledali da svoj novac dobiju više, odnosno da je cijene odgovara kvalitet. Svi su ove sezone profitirali, osim agencija i vlasnika privremenih objekata”, istakao je Radulović.

A veći broj rezervacija za septembar i oktobar u odnosu na prethodnu godinu opravdavaju optimizam kada je postsezona u pitanju, koja će prema procjenama trajati do sredine oktobra.

Dobra popunjenost je i u privatnom smještaju. Prema riječima predsjednika Sektora privatni smještaj u Crnogorskom turističkom udruženju Petra Ivkovića, tokom sezone je bilo puno oscilacija, bez izraženog špica u glavnoj sezoni, post sezona je znatno produžena.

Direktorica Turističke organizacije Budva Jelena Rađenović zadovoljna je što u metropoli crnogorskog turizma sezona i dalje traje.

“Ono čemu smo težili zajedno sa kompletnom turističkom privredom jeste produžetak sezone, da se turistički promet pojača u pred post sezoni, što mislim da smo postigli”, kazala je Rađenović.

seebiz.eu

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *