Određivanje ekstremno visoke kamate sada je složen posao

Dodajte komentar

Centralna banka još priprema uslove za smanjenje kamata – saopšteno je Pobjedi na pitanje šta je preduzeto nakon što je ova institucija u junu upozorila banke i mikrokreditne finansijske institucije da eliminišu ekstremno visoke kamatne stope.

– Centralna banka aktivno djeluje u pravcu promjena uslova koji treba da rezultiraju smanjenju kamatnih stopa i drugih troškova i takve aktivnosti se intenzivno nastavljaju – kazali su iz Centralne banke.

Složeno

CBCG je u junu, takođe nakon sastanka Savjeta, zaprijetila bankama i MFI da će ukoliko ne smanje kamate u posljednjem kvartalu ove godine donijeti privremenu regulativu, kojom će propisati maksimalno dozvoljene kamatne stope.

Danas, tri mjeseca poslije, na Pobjedino pitanje da li je određena ekstremno visoka kamatna stopa, iz CBCG su odgovorili da se to ne može odrediti prostom brojkom i procentom.

– Ekstremnost kamatnih stopa u bankarskom sistemu, kako aktivnih tako i pasivnih, ne može se izraziti  prostom brojkom ili procentom, već se radi o složenoj analizi velikog broja ekonomskih inputa koji utiču na formiranje kamatnih stopa. Kamatna stopa prvenstveno predstavlja konačnu cijenu novca koje finansijske institucije daju putem kredita i zavise od cijene novca koji plaćaju same finansijske institucije, procijenjenih očekivanja makroekonomskih kretanja, stepena rizika plasmana, vrste i namjene kredita, roka na koji se kredit odobrava… Centralna banka upravo na tom planu analizira sve relevantne inpute i u tom smislu će, u skladu sa zaključkom Savjeta Centralne banke iz juna, iznaći odgovarajuće rješenje – saopšteno je Pobjedi u odgovoru.

Kontrola

Komentarišući inicijativu da se pojača kontrola banaka i MFI, iz CBCG su kazali da superviziju obavljaju na zakonom utvrđen način.

– Što se tiče inicijative za pojačanu kontrolu poslovanja banaka i MFI, Centralna banka intenzivno obavlja supervizorski proces kod svih banaka u Crnoj Gori na zakonom utvrđen način. To podrazumijeva kontrolu ključnih parametara poslovanja na dnevnoj, dekadnoj, mjesečnoj, kvartalnoj i godišnjoj osnovi. Problem kontrole banaka nije prepoznat kao uzrok koji ima direktnu vezu sa rastom kamatnih stopa i ne treba ga dovoditi u vezu sa tim – ocijenili su iz CBCG.

U Centralnoj banci kažu da poseban značaj pridaju donošenju zakona o potrošačkim kreditima i zaštiti potrošača.

– Poseban značaj Centralna banka daje donošenju zakona o potrošačkim kreditima, po kojem Centralna banka ima nadležnost nadzora nad finansijskim institucijama u postupku odobravanja kredita i ima ovlašćenja da djeluje u pravcu zaštite interesa klijenata i njihovih prava utvrđenih tim zakonom. Time se stvara prostor preventivnog djelovanja na planu uspostavljanja realnih i korektnih uslova prilikom zaduženja klijenata kod finansijskih institucija i ranog otkrivanja uzroka koji utiču na formiranje ekstremno visokih kamatnih stopa. Ovaj zakon, kao i novi zakon o zaštiti potrošača je već u proceduri usvajanja i treba očekivati njegovo donošenje u kratkom roku – najavili su iz CBCG.

Centralna banka, kako su saopštili, „djeluje i u pravcu aktivne saradnje sa finansijskim institucijama i o ovim aktivnostima je već više puta obavijestila javnost i činiće to i ubuduće.

– U toku su aktivnosti pa će rezultati i stavovi Centralne banke  po ovim pitanjima javnosti biti saopšteni odmah nakon jasnog definisanja problema i mogućih pravaca djelovanja – saopštili su iz CBCG.

Početkom oktobra čuće se i glas bankara

Udruženje banaka Crne Gore će početkom oktobra zasijedati kako bi ocijenili šta je urađeno po preporuci Centralne banke iz juna ove godine o smanjenju ekstremno visokih kamatnih stopa koje se za klijente koji nemaju dobar bonitet kreću i više od 20 odsto godišnje kod banaka, a kod mikrokreditnih institucija premašuju i 33 odsto.

– Početkom oktobra sastaće se Udruženje banaka Crne Gore, koje okuplja njih 11, kako bi vidjeli šta je urađeno po preporuci CBCG – kazao je protekle nedjelje Pobjedi predsjednik Udruženja Esad Zaimović.

Većina banaka, dodao je on, na sjednicama upravnih odbora i odborima direktora je razmatrala preporuku Centralne banke i odredila se.

– Ozbiljno su se odnijele prema njoj, ali nijesam siguran da li će to rezultirati smanjenjem kamata. Pojedinačno će možda banke smanjiti kamate na neke proizvode, ali je teško da će se smanjiti opšti nivo dok ne padnu pasivne, odnosno kamate na štednju. Razlog je to što banke štednju koriste kao izvor za plasman kredita. Neke banke su sporadično oglašavale smanjenje nekih stopa, ali to nije značajno uticalo na smanjenje prosječne kamate – ocijenio je Zaimović prošle sedmice za Pobjedu.

On je objasnio da CBCG još nije odredila gornju granicu kamata zato što je ostavila rok od tri mjeseca da vidi šta će banke uraditi po njihovoj preporuci.

– Shvatio sam da će CBCG tek ako ocijeni da nije dovoljno urađeno limitirati gornju granicu. Radna grupa koja je formirana da prati i analizira stanje, koliko sam shvatio, imala je jedan sastanak i sada čekamo da vidimo kako će se stvari odvijati – kazao je tada Zaimović.

CBCG: Ukidanje MFI nije prihvatljivo

Ukidanje mikrokreditnih finansijskih institucija zbog visokih kamatnih stopa ne predstavlja sistemski prihvatljivo rješenje i ima šire konotacije i posljedice – saopštili su iz Centralne banke komentarišući nedavnu inicijativu NVO Građanski bankarski ombudsman da se ukinu ove MFI koje imaju ekstremno visoke kamate.

Centralna banka, kako su kazali, cijeni inicijative bilo kog subjekta koje su usmjerene u pravcu olakšanja položaja dužnika u finansijskom sistemu i koje bi mogle doprinijeti tom cilju, ali…

– Ukidanje mikrokreditnih finansijskih institucija zbog visokih kamatnih stopa ne predstavlja sistemski prihvatljivo rješenje i ima šire konotacije i posljedice. Ovo pod pretpostavkom da je inicijator imao ideju da se donese zakonski akt ili „dekret“ kojim bi se MFI ukinule jednokratno – ocijenili su iz CBCG.

Iz ovog regulatora su podsjetili „da bi pitanje prestanka rada MFI moralo da pretpostavlja temeljno preispitivanje njihovog mjesta i uloge u dopunjavanju ponude na finansijskom tržištu kao i redefinisanje Zakona o bankama i promjene regulatornog okvira, što bi za posljedicu imalo značajnu izmjenu konstitucije bankarskog sistema“.

– Samo ukidanje MFI ne bi riješilo problem zaduženosti niti odmah doprinijelo smanjenju troškova zaduženja. Naprotiv, ukidanje bilo kog subjekta finansijskog sistema ne znači i ukidanje dugova, jer zasnovani dužničko-povjerilački odnosi traju do potpunog ispunjenja preuzetih prava i obaveza. Problem se rješava u pravcu uspostavljanja stabilnog makroekonomskog okruženja, mjerama regulatora finansijskog sistema i što transparentnijem sistemu zaštite korisnika finansijskih usluga – ocijenili su iz CBCG komentarišući nedavnu inivijativu NVO koja je dostavljena crnogorskom parlamentu.

NVO Građanski bankarski ombudsman dostavio je protekle nedjelje inicijativu predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću u kojoj traže raspravu o ukidanju MFI i pojačanoj kontroli poslovanja banaka i donošenje zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Glavni razlog su, kako su naveli, visoke kamate.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *