Muke Dafininih štediša

Dodajte komentar

Koliko je žalbi stiglo u Ministarstvo finansija od građana koji nijesu u julu uspjeli da podignu novac po osnovu stare devizne štednje kod nekadašnje Dafiment i Jugoskandik banke i da li će te štediše dobiti novac kako je najavljeno najkasnije početkom oktobra, pitanja su na koja Ministarstvo finansija nema odgovor za javnost.

Odgovore na žalbe koje su uputili Narodnoj banci Srbije (NBS), kako su rekli u tom Vladinom resoru, očekuju uskoro.

Jedan od bivših štediša Dafiment banke koji je želio da ostane anoniman obratio se redakciji „Vijesti“ nakon bezupješnog pokušaja da dobije odgovor o tome dokle je stigla procedura sa žalbom koju je podnio.

Ugovor o oročavanju novca, čiju kopiju je dostavio „Vijestima“ je potpisao u aprilu 1992. godine. Oročio je 1.000 švajcarskih franaka, a dobio je potvrdu o nultom iznosu za isplatu.

„Danas sam iz Tivta došao tim povodom i nijesu željeli da me prime na razgovor. Prije toga, pokušao sam i telefonom da razgovaram sa službenicom koja je zadužena za štednju, ali ona nije odgovarala na pitanje šta je sa mojom i žalbama drugih štediša koje su dobili. Mogu slobodno zaključiti da je riječ o još jednoj pljački novca Dafiment štediša. Zvanično su me obavijestili da nijesu u mogućnosti da utvrde visinu prava na isplatu novca i nije mi jasno kako je to moguće kad sam im dao svu dokumentaciju“, rekao je ovaj štediša, dodajući da će ako treba pravdu tražiti i pred sudom u Strazburu.

Ministarstvo finansija „Vijestima“ nije odgovorilo ni na pitanje zašto nije u mogućnosti da utvrdi visinu tog prava na ispatu, a o kojem štediši se radi Vladin resor je upoznat.

“Komisija Ministarstva finansija utvrđuje visinu prava na osnovu podnesenog zahtjeva deponenta i dostupne dokumentacije iz odgovarajućih evidencija, u skladu sa zakonom o isplati deviznih sredstava građana. Na osnovu dokumentacije utvrđuje se visinu prava i o tome izdaje potvrda. Na dostavljene primjedbe biće odgovoreno nakon dostavljanja dodatnih informacija od NBS. Prigovori se najvećim dijelom odnose na visinu utvrđenog prava i na nemogućnost utvrđivanja visine prava”, odgovorili su iz Ministarstva finansija.

Nakon dobijanja dodatnih informacija, koje će omogućiti  da se utvrdi  visinu prava deponentima biće izdate potvrde koje će se dostavljati bankama sa kojima je Ministarstvo finansija zaključilo ugovor nakon čega slijedi isplata.

Kada je u julu počela isplata novca na šalterima Crnogorske komercijalne i Prve banke brojni građani su bili iznenađeni jer nijesu mogli da podignu novac pošto nijesu bili na spiskovima u bankama, koje je pripremilo Ministarstvo. Štediše su dobijale potvrde u kojima je pisalo da nemaju pravo na povraćaj novca već da su u minusu, ali kako su objasnili tada iz Ministarstva “taj dug nijesu u obavezi da vrate”.

Prijave mogu dostavljati do februara

Za isplatu deviznih depozita građana predviđeno je oko 10 miliona eura. Iz Ministarstva su saopštili da je ukupno obrađeno 5.552 zahtjeva. Od toga je za 4.176 građana utvrđeno pravo na isplatu novca, za 427 da je iznos isplaćenog novca veći od iznosa glavnice, dok za 949 građana iznos novca nije bilo moguće utvrditi.

Vlada je početkom septembra izmijenila zakon o isplati devizne štednje kod nekadašnje Dafiment i Jugoskandik banke da bi građani koji nijesu u zakonskom roku ostvarili pravo za povraćaj štednje imali mogućnost da to urade do kraja januara naredne godine.

Za te nove isplate, prema procjeni Vlade, biće potrebno 3,5 miliona eura. Zakonski rok za podnošenje prijava je bio od 4. aprila 2008. pa do 4. aprila 2009. godine.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *