Hollande nadzor evropskih banaka želi “što prije”, Merkel se ne žuri

Dodajte komentar

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande juče su potvrdili različita stajališta o nadzoru banaka u Evropskoj uniji.

“Što prije, to bolje”, rekao je francuski predsjednik na zajedničkoj konferenciji za novinare u Aspergu na jugozapadu Njemačke, na što je njemačka kancelarka dodala da će proces “trajati koliko je potrebno”.

Pariz želi da Evropljani osiguraju takav mehanizam od januara 2013., dok se Njemačkoj manje žuri.

Evropska komisija i Pariz žele Evropskoj centralnoj banci (ECB) povjeriti superviziju šest hiljada banaka eurozone, dok Berlin taj zadatak želi ograničiti na veće banke.

Hollande, čija je popularnost prema anketama u jakom padu, na jučerašnjoj je konferenciji zatražio da se ocjenjuje po rezultatima.

Na pitanje zašto raste popularnost njemačke kancelare iako joj se mandat bliži kraju, dok njegova popularnost na početku mandata pada, on je rekao da bi želio biti ocijenjen po rezultatima.

Angela Merkel, koja računa na novi mandat, je bila ironična i rekla da “nema osjećaj da je na kraju mandata”.

Hollande i Merkel su govorili na konferenciji za novinare u sklopu 50. godišnjice govora koji je njemačkoj mladeži u Ludwigsburgu održao francuski general Charles de Gaulle. (business.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *