CBCG: U julu nastavljen pad kreditnih plasmana

Dodajte komentar

Ukupno odobreni krediti na kraju jula iznosili su 1,95 milijardi eura, 0,4 odsto manje nego u junu i 4,2 odsto niže u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Odnos između kredita i depozita u julu je poboljšan u odnosu na jun, pa je na jedan euro štednje dolazilo 1,02 eura kredita.Odnos kredita i depozita, povećanih za ukupne uzete pozajmice, na kraju jula je iznosio 0,81 i nije bitnije promijenjen na mjesečnom i godišnjem nivou, navodi se u novom Biltenu CBCG.U strukturi odobrenih kredita, pozajmice privredi i stanovništvu činile su 90,6 odsto, dok se preostalih 9,4 odsto odnosilo na finansijske institucije, neprofitne kao i organizacije u javnom vlasništvu, strane firme i opštu vladu.

Ukupni depoziti su na kraju jula na mjesečnom nivou porasli četiri odsto na 1,92 milijarde eura. U odnosu na isti mjesec prošle godine, depoziti bilježe rast od 4,2 odsto.

Oročeni depoziti činili su 59,1 odsto ukupnih, a oni po viđenju 40,9 odsto. U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od tri mjeseca do jedne godine, 50,4 odsto. Depoziti ročnosti od jedne do tri godine činili su 23,9 odsto ukupnih.

Ukupni depoziti stanovništva u julu su u odnosu na jun porasli 3,3 odsto, na oko 1,09 milijardi eura. U odnosu na jul prošle godine bili su 8,1 odsto veći.

U ročnoj strukturi depozita stanovništva na one po viđenju odnosilo se 31,4 odsto, a 68,6 odsto na oročene. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *