Pala cijena zlata

Dodajte komentar

Cijena zlata pala je juče na 1.759,90 dolara za uncu, nakon što je u srijedu dostigla maksimum u prethodnih 6,5 mjeseci, jer su jačanje dolara i pad tržišta akcija i nafte podstakli investitore da poprave profit.

Zlatom se trgovalo po 1.759,90 dolara za uncu u poređenju sa 1.769,19 dolara na zatvaranju tržišta u srijedu, pošto je u jednom momentu cijena unce dostigla 1.779,10 dolara pod uticajem stimulativnih mjera Banke Japana.

Fjučersi za isporuku u decembru u SAD skliznuli su za 9,5 dolara, na 1.762,20 dolara za uncu.

– Izostanak dalje reakcije na saopštenje Banke Japana o dodatnim podsticajima ukazuje da investitori imaju ono što im je potrebno i da je za povećanje tražnje potrebna korekcija. Fizička tražnja je slaba, tako da su investitori jedina nada – rekao je potpredsjednik “Sakso banke” Ole Hansen.

Kurs dolara prema evru u srijedu je porastao, a berzanski indeksi su pali, pod uticajem slabih pokazatelja u sektoru usluga evrozone i proizvođačkog sektora Kine.

“Rast cijena zlata i srebra biće uzdržan zbog pada berzi i jačanja dolara. Međutim, podrška tržištima će se očuvati i predviđa se da će kupovina poslije pada cijena biti prava dugoročna strategija”, navodi u izvještaju brokerska kuća Mareks Spektron.

“Rast cijene zlata i srebra biće usporen zbog pada berzi i jačanja dolara. Međutim, podrška tržištima biće očuvana i predviđa se da će kupovina poslije pada cijena biti prava dugoročna strategija”, dodaje se u izvještaju.

Rezerve obezbjeđene zlatom berzanskih fondova u srijedu su pale na 607.000 unci sa rekordnog maksimuma.

Srebro i platina
Srebrom se trgovalo po 34,23 dolara za uncu, u poređenju sa 34,57 na zatvaranju trgovine u srijedu, paladijum je bio 661,72, u odnosu na 666,89 dolara, a platina 1.612,50 prema 1.632,50 dolara u srijedu.
Početkom sedmice cijena platine je pala za 5,6 odsto zbog obnavljanja proizvodnje u rudarskoj kompaniji “Lonmin” u Južnoafričkoj Republici, čiji radnici su počeli da rade poslije šestonedjeljnog štrajka. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *