Zlato najskuplje u 6 mjeseci

Dodajte komentar

Cijena zlata danas je dosegla najviši nivo od kraja februara zbog špekulacija da će potezi niza centralnih banaka povećati potražnju za plemenitim metalom koji se smatra dobrim utočištem za bogatstvo.

Nakon što je Evropska centralna banka najavila novi program otkupa obveznica problematičnih članica eurozone, a američki Fed novi krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike, danas je japanska centralna banka Bank of Japan poručila da će svoj fond za kupovanje imovine koja uključuje i državne obveznice povećati za 10 biliona jena, odnosno 127 milijardi dolara.

Cijena unce zlata na spot tržištu, odnosno onog koje se može isporučiti istog trena, u Londonu je jutros dosegnula 1779,50 dolara, što je najviše od 29. februara, javlja Bloomberg.

Međutim, kasnije se “smirila” pa se u 11:01 po londonskom, odnosno 12:01 po srednjeevropskom vremenu uncom trgovalo po 1772,55 dolara, pa je cijena bila na jučerašnjim nivoima.

Cijena zlata za isporuke u decembru na newyorškom tržištu Comex je skočila 0,2 posto i iznosila 1774,80 dolara za uncu.

Direktor trgovanja valutama i metalima u MKS Financeu iz Ženeve Bernard Sin izjavio je da zlatu podsticaj daje svaka mjera koja je neka vrsta kvantitativnog popuštanja.

Zlato nije jedini metal koji je danas upisao rast – cijena paladijuma skočila je 0,9 posto, na 673 dolara za uncu, dok se platinom trgovalo po 1634,54 dolara za uncu, što je 0,2 posto više nego juče. (business.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *