Milijardu vozila do kraja 2012.

Dodajte komentar

Na putevima širom svijeta do kraja 2012. godine trebalo bi da se nađe više od milijardu motornih vozila, dok je ukupna ovogodišnja proizvodnja automobila procijenjena na preko 80 miliona jedinica.

Na osnovu istraživanja Worldwatch instituta, broj putničkih i lakih teretnih vozila koja će 2012. sići sa proizvodnih traka širom sveta oboriće rekord iz 2011. godine, kada je golobalna proizvodnja iznosila 76,8 miliona jedinica. Poređenja radi, prethodni najbolji rezultat postignut je 2010, kada je u svetu izrađeno 74,4 miliona putničkih i lakih teretnih vozila.

I globalna prodaja automobila obara rekorde iz godine u godinu. U 2010. plasirano je 75,4 miliona primeraka, da bi već 2011. taj broj porastao na 78,6 miliona, a očekuje se da će 2012. širom sveta put do kupaca naći 81,8 miliona automobila.

Kako kažu u institutu koji je sproveo ovo istraživanje, to znači da će ukupan broj putničkih i teretnih vozila premašti milijardu do kraja 2012, odnosno da će na svakih sedam stanovnika na svetu doći po jedno motorno vozilo. Krajem 2011, ovaj broj iznosio je 979 miliona.

Prema istraživanju, više od polovine novih vozila napravljeno je u Kini, SAD, Japanu i Nemačkoj, zemljama koje su najveći proizvođači automobila na svetu.

Ovakav rezultat postignut je uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, i to najviše zahvaljujući brzorastućim tržištima kao što je kinesko. Naime, u Kini je u prvoj deceniji 21. veka prosečan godišnji rast prodaje automobila iznosio 25 %.

Kada je reč o hibridnim i električnim vozilima, njihova prodaja je takođe u porastu, ali ova vrsta automobila i dalje čini manje od 2 % ukupne globalne prodaje.  (B92.net)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *