Iz banaka problematičnih članica povučeno 326 milijardi eura

Dodajte komentar

Iz banaka četiri problematične članice evrozone, Grčke, Irske, Portugala i Španije, za godinu je povučeno 326 milijardi evra, javile su agencije.

Iako je i taj broj, do kojeg je došao Blumberg, vrlo šokantan, pravo stanje stvari je još gore, zato što podaci Evropske centralne banke depozitima smatraju i novac koji su bankama posudile centralne banke.

Kada se finansiranje centralnih banaka isključi iz računice, podaci pokazuju da su se depoziti u Grčkoj do kraja jula strmoglavili 19 odsto, odnosno za 42 milijarde evra, dok su u Španiji potonule 224 milijarde evra odnosno deset odsto, a u Portugalu osam odsto, odnosno 22 milijarde evra.

Povrh toga, povlačenje depozita ove se godine ubrzalo – u Španiji su oni između januara i jula pali za sedam, a u posljednjih šest mjeseci prethodne godine četiri odsto, dok je u Portugalu ove godine pad depozita iznosio šest, a drugom polugodištu prošle samo jedan odsto.

Najveća promjena zabilježena je u Irskoj, gdje se u posljednjih šest mjeseci prošle godine depoziti praktički nisu promijenili, ali su zato u prvih sedam mjeseci ove zaronili deset odsto.

Postavlja se pitanje gdje je novac koji je napustio rubne članice evrozone završio – u čarapama i madracima, brzorastućim ekonomijama u razvoju ili možda s druge strane Atlantika – u Sjedinjenim Američkim Državama, prenose portali.

Tačan je odgovor da novac nije otišao daleko – depoziti u bankama u sedam zemalja koje se smatraju “jezgrom” evrozone, a koje uključuju Njemačku i Francusku, su u 12 mjeseci do kraja jula skočili za 300 milijardi evra, što je gotovo jednako iznosu koji je nestao iz banaka na periferiji područja zajedničke valute.

Rizični krediti
Rizični krediti krizom pogođenih španskih banaka dostigli su u julu najviši nivo u 50 godina, uz udio u ukupnom kreditnom plasmanu od gotovo deset odsto.
Ukupni iznos rizičnih kredita porastao je u julu na 169,3 milijarde evra, odnosno na 9,86 odsto ukupne vrijednosti kreditnih plasmana, prenose agencije.

U junu su ti krediti iznosili ukupno 164,4 milijarde evra, a njihov udio u ukupnom plasmanu 9,42 odsto, pokazali su podaci španske centralne banke, prenijele su agencije.

Julski je udio rizičnih zajmova najviši od 1962., kada je Centralna banka počela bilježiti te podatke.

Španske banke pritišću loši zajmovi i zaplijenjene nekretnine poslije pucanja balona na tržištu nekretnina 2008., zbog čega se stopa nezaposlenosti u međuvremenu približila nivou od 25 odsto. (capiutal.ba)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *