Odložena skupština akcionara Runika uglja Pljevlja

Dodajte komentar

Zbog nedostatka kvoruma Skuština akcionara pljevaljskog Rudnika uglja juče je odložena, a nova će biti održana najkasnije za tridesetak dana, saopšteno je juče iz te kompanije.

Skupštini su juče prisustvovali samo mali akcionari, a pozivu se nijesu odazvali predstavnici italijanske kompanije A2A, koja je najveći akcionar u RU, kao ni države koja posjeduje preko 30 odsto kapitala u Rudniku uglja. 

Prema informacijama “Vijesti” niko od akcionara, koji nisu došli na skupštinu, nije najavio izostanak.

Ovo je treći put da se odlaže Skupština akcionara na kojoj je trebalo da se raspravlja o izvještaju o radu i poslovanju sa finansijskim iskazima RU i raspodjeli profita ostvarenog u prethodnoj godini, izaberu revizor za 2012. i članovi odbora direktora RU.

U međuvremenu je Odbor direktora Rudnika uglja na zahtjev Aca Đukanovića koji je vlasnik 11,15 odsto akcija, u dnevni red Skupštine uvrstio i „donošenje odluke kojom se nalaže Odboru direktora da stavi van snage sve odluke koje su donijete od dana 2.5. 2012. godine, a koje se odnose na sponzorstva i druge troškove koji ne služe osnovnom poslovanju Rudnika“.

Rudnik uglja bio je najveći sponzor Ženskog rukometnog kluba “Budućnost”.

Ispred Upravne zgrade Rudnika juče su se ponovo okupili penzioneri tog preduzeća, koji su u mirovinu otišli bez riješenog stambenog pitanja.

Za razliku od ranije, jučerašnje okupljanje bilo je brojnije, jer se na proteste odlučila i grupa nezadovoljnih penzionera, koji su ranije odbili da protestuju sa svojim kolegama vjerujući dogovoru sa rukovodstvom preduzeća. Ove dvije grupe penzionera juče su odvojeno protestovali.

Jedna je grupa najavila da će svakodnevno protestovati ispred Upravne zgrade Rudnika, a druga je ostala pri ranijoj odluci da to radi svakog ponedjeljka.

Iz Rudnika su ranije saopštili da je Odbor direktora razmatrao zahtjev penzionisanih radnika i donio zaključak da se o ovom pitanju izjasni Skupština akcionara, kao najveći organ upravljanja. Shodno tome, zavisno od stava Skupštine akcionara znaće se ishod ovog pitanja.

U Rudniku tvrde da niko od zaposlenih, nikada nije ni cent izdvojio od svojih zarada u stambeni fond, već je određeni procenat na bruto zarade po Kolektivnom ugovoru izdvajao poslodavac.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *