CBCG sprovodi stresna testiranja banaka

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore u sklopu svojih redovnih kontrolnih aktivnosti sprovodi i stresna testiranja banaka na razne šokove i zajedno sa kontinuiranim procesom neposrednih i posrednih kontrola utvrđuje ranjivost banaka na projektovane šokove i njihove potrebe za dodatnom kapitalom, saopšteno je Portalu Analitika iz te institucije.

Stresna testiranja banaka predstavljaju samo jedan od alata supervizije i Centralna banka ih javno ne objavljuje. Ona su predmet supervizorske strategije prema bankama i predstavljaju osnov za sagledavanje stvarnih mogućnosti pribavljanja dodatnog kapitala od strane akcionara banaka, povećanja iznosa sopstvenih sredstava i očuvanja koeficijenta solventnosti na zakonom propisanom nivou u budućem periodu poslovanja banaka.

Centralna banka Crne Gore, na osnovu posljednjih rezultata stresnog testiranja, nije naložila bilo kojoj banci da izvrši dokapitalizaciju, u smislu donošenja supervizorskih mjera u skladu sa Zakonom, već je ona predmet razgovora sa menadžmentom u bankama u cilju postizanja dogovora o nivou neophodnog dodatnog kapitala koji bi apsorbovao potencijalne buduće ranjivosti u njihovom poslovanju i bio srazmjeran nivou preuzetog rizika, navodi se u saopštenju. (portalanalitika.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *