Otkriven najveći rudnik dijamanata, sa zalihama za 3.000 godina

Dodajte komentar

Nalazište dijamanata, dvostruko tvrđih od običnih, pronađeno je na granici Krasnojarskog kraja i Jakutije, na području kratera nastalog padom meteorita prije 35 miliona godina.

“Nigdje u svijetu dosad nisu pronađeni impaktiti s takvim karakteristikama, što stručnjacima daje mogućnost da govore o njihovom vanzemaljskom porijeklu i o tome da Rusija postaje jedini vlasnik neograničenih rezervi jedinstvene sirovine, koja je tražena u sferi savremenih tehnologija”, tvrdi Genadij Nikitin, zamjenik direktora sibirskog Instituta za geologiju i mineralogiju.

Ruski naučnici su još sedamdesetih godina ondje pronašli prve dijamante – impaktite s neobičnim osobinama: bili su dvostruko tvrđi od običnih i imali su drugačiju strukturu, piše “Blic”.

Međutim, kako je u to vrijeme započela izgradnja fabrika za proizvodnju sintetičkih dijamanata, proučavanja su zaustavljena, a na podatke o nalazištu stavljena je oznaka tajnosti.

Nakon skidanja oznake tajnosti geolozi su proučavali osobine tog minerala.

“Već prvi rezultati istraživanja dovoljni su da se može govoriti o mogućem zaokretu na cjelokupnom tržištu dijamanata”, rekao je Nikolaj Pohilenko, direktor Sibirskog odjeljenja Instituta za geologiju i mineralogiju.

“Resursi supertvrdih dijamanata, koji se nalaze u stijenama kratera Poligaj, znatno premašuju sve ispitane svjetske rezerve. Radi se o trilionima karata”, rekao je Pohilenko.

Naveo je da se danas ispitane rezerve nalazišta u Jakutiji ocjenjuju na milijardu karata.

Nikitin je rekao za Itar-Tas da poligjaski dijamanti “mogu preokrenuti sve, a što će onda biti sa cijenama na tom tržištu – nije jasno”.

Po riječima akademika Pohilenka, impaktnim dijamantima daju dodatnu vrijednost neobična abrazivna svojstva i velike razmjere zrna.

“To značajno širu sferu njihove industrijske primjene i čini ih vrednijim za industrijsku namjenu, u obradi metala, izradi efikasnih poluprovodnika i slično”, objasnio je naučnik.

Prema procjenama, rezerve te sirovine biće dovoljne čitavom svijetu na 3.000 godina, a primjena tih minerala, kako smatraju, u prerađivačkoj industriji u stanju je da izvrši tehničku revoluciju.

Mnoge velike korporacije već su pokazale ozbiljno zanimanje za tu sirovinu, a o tome je bilo riječi i na okrugom stolu “Za novu ekonomiju, novi materijali”, održanom u okviru novosibirskog foruma “Intera 2012″.(capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *