Cijene nafte stabilne iznad 116 dolara

Dodajte komentar

Cijene sirove nafte stabilizovale su se u ponedjeljak iznad nivoa od 116 dolara za barel nakon višednevnog rasta na osnovu očekivanja novih podsticajnih mjera američke centralne banke.

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je 30 centi na 116,36 dolara, a isti je minus zabilježila i na američkom tržištu, kliznuvši na 98,70 dolara. U petak je cijena sirove nafte u Londonu porasla na 117,95 dolara, dosegnuvši najviši nivo u u četiri mjeseca nakon što je Fed objavio da će svakog mjeseca u američku privredu ubrizgavati 40 milijardi dolara u sklopu treće runde kvantitativnog ublažavanja usmjerenog na jačanje tržišta rada. 

Prethodni američki pokušaji stimulisanja privrede naglo su podigli cijene nafte i ekonomisti strahuju da bi njihov visok nivo mogao obuzdati potrošnju goriva i prigušiti rast. “Novac od američkog podsticaja mora nekud otići a prilično veliki iznos otići će na naftu“, kazao je Olivier Jakob, analitičar iz firme Petromatrix.

Ulagače posebno zabrinjava da bi rast cijena goriva mogao obuzdati rast u Kini koja je pomogla održati svjetsku ekonomiju na površini dok su mnoge zapadne zemlje klizile u recesiju.

Cijene nafte poduprle su pak protivzapadne demonstracije zbog filma koji je protumačen kao uvreda za muslimanske vjernike, te nastavak spora Zapada i Irana oko nuklearnog programa. Napetosti su pojačale rizik od poremećaja u snadbijevanju iz sjeverne Afrike i s Bliskog istoka.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne korpe njezine nafte u petak iznosila 114,87 dolara, što znači da je bila 1,4 dolara viša nego dan ranije.  (poslovni.hr)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *