MIG prodao akcije svojoj firmi po nižoj cijeni

Dodajte komentar

Pojedini mali akcionari iz Slovenije negoduju i tvrde da trpe štetu zbog nedavnog poslovnog poteza menadžmenta podgoričke kompanije MIG koja je u prvoj polovini ove godine transformisana iz bivšeg privatizacionog fonda u akcionarsko društvo za menadžment poslove i upravljanje nekretninama.

Direktor MIG-a Dragan Radusinović za „Vijesti“ to odlučno demantuje.

Slovenački portali objavili su da je društvo za menadžment poslove MIG AD Podgorica prodao 3. septembra ove godine 9.800 akcija KD d.d Ljubljana, odnosno udio od 5,25 odsto u toj kompaniji. Kupac paketa akcija bila je jedna slovenačka firma i upravo ta transakcija izazvala je nezadovoljstvo kod manjinskih akcionara MIG-a iz Slovenije.

“Ne bi bilo ništa neubičajeno”, kaže za “Vijesti” Matjaž Trtnik, jedan od manjinskih akcionara bivšeg fonda MIG da te iste akcije nisu kupovane svojevremeno po višoj cijeni u odnosu na onu po kojoj su nedavno prodate.

MIG je akcije KD grupe kupio za nešto više od pet miliona eura nakon prodaje akcija Elektroprivrede Crne Gore tokom 2009. godine.

“Sumnju da se radi o nesavjesnom poslovanju ili svjesnom izvlačenju novca iz bivšeg fonda MIG i transferisanju na druga pravna lica pobuđuje i objava slovenačke Agencije za nadzor osiguranja koja je donijela odluku da se stopira ukupnu isplatu dividende akcionarima KD-a u iznosu od 9,32 miliona eura, što je preko 20 odsto u odnosu na prodajnu cijenu. Pa se pitam, kojim motivima su se rukovodili menadžeri koji upravljaju sa MIG AD Podgorica da prodaju akcije majke firme po nižoj cijeni od kupovne, pri tom predajući kupcu akcija i pravo na dividendu od preko 20 odsto u odnosu na prodajnu cijenu i to baš pred dan kada se stiče to pravo. Time ne samo da su drastično oštećeni akcionari MIG-a iz Podgorice nego i država za eventualne poreze jer se namjerno prave gubici i transferiše novac na firme i račune vlasnika KD grupe“, tvrdi Matjaž Trtnik.

Direktor MIG Dragan Radusinović kaže, međutim, da je slovenačka Agencija za nadzor osiguranja blokirala isplatu dividende KD-a iz razloga „što se boji za likvidnost te kompanije“ i da bi zaštitila osiguravajuće kompanije kojima ona gazduje.

“Oni u stvari traže da se uradi dokapitalizacija”, tvrdi Radusinović, koji je naveo da su oni vlasnici slovenačke firme koja je kupila od MIG-a akcije KD-a te da je “sve ostalo na istom“.

“Mi smo samo kupili jednu u firmu u Sloveniji i posredstvom njihove Centralne depozitarne agencije prenijeli na nju te akcije. Te akcije su u stvari založene kod njihove CDA-a i ukoliko slovenačko preduzeće ne bude u stanju da plati prodajnu cijenu, akcije će biti vraćene na MIG. Sačekaće još neko vrijeme da vidimo što će se desiti jer nam je cilj da dobijemo dividendu. Inače, akcije KD-a smo svojevremeno kupili po cijeni od oko 515 eura, a sada prodali po cijeni od oko 428 eura, tako da to nije neka prevelika razlika”, kaže Radusinović.

On smatra da će od kupovine nove firme u Sloveniji akcionari MIG-a imati koristi, a ne štetu, jer se radi o kompaniji u EU preko koje će moći ubuduće da trguju po mnogo povoljnijim uslovima.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *