JP Morgan pod istragom zbog pranja novca

Dodajte komentar

Bankarska nadzorna kancelarija za državne i strane banke pri američkom Ministarstvu finansija će u banci JP Morgan Chase istražiti usklađenost poslovanja s američkim zakonima protiv pranja novca, kazao je za neimenovani izvor za Reuters.

Najveća američka banka našla se u središtu široke istrage o transakcijama povezanim s finansiranjem trgovine drogama i finansijskim transakcijama sa državama pod sankcijama poput Irana. Nadzorne vlasti takođe bi trebale pratiti ilegalne transakcije u Venecueli.

Prošlog mjeseca, britanska HSBC je zbog optužbi američkog Senata da je prala novac za Iran rezervisala 700 miliona dolara za poravnanje. Osim Irana, regulatori su otkrili sporne transakcije sa Meksikom, Kajmanskim otocima i Saudijskom Arabijom. Standard Chartered, koja je u SAD optužena za nezakonite transakcije s Iranom, u avgustu je privoljena na poravnanje u visini pa 340 miliona dolara.

Na meti regulatora se početkom godine našao i američki Citigroup. Regulatori su našli nedostatke, koje su u banci, prema vlastitim riječima, ispravili ili ih ispravljaju. (capitla.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *