Nastavljen uzlet eura prema dolaru nakon odluke Feda

Dodajte komentar

Euro je u petak na međunarodnim deviznim tržištima nastavio uzlet prema dolaru, poskočivši za daljih jedan posto, na nov najviši nivo u četiri mjeseca, nakon što je američka centralna banka Fed donijela odluku o ublažavanju monetarne politike, stvorivši veće pritiske na dolar.

Euro je tako dosegao 1,31218 dolara, najviši nivo od prve polovine maja , jer je pad prinosa na obveznice država perifernih članica podstakao ulagače na veće kupovine jedinstvene valute.Ujedno je skočio na najviši nivo u osam mjeseci prema franku, te se eurom trgovalo po 1,2178 franaka, a zabilježio je i najviši nivo prema jenu u četiri mjeseca od 102,24 jena.

Kurs dolara strmoglavio se na 92,99 švajcarskih centima, takođe najniži nivo u posljednja četiri mjeseca.

Prema jenu je dolar poskočio jedan posto, na 78,243 jena, najviši nivo u danu. Kurs dolara prema jenu jučer je bio na najniži nivo u sedam mjeseci, od 77,13 jena.

Od početka mjeseca euro je ojačao četiri posto prema dolaru, pri čemu su mu glavnu podršku pružili ECB-ov program kupovine obveznica i povoljna odluka njemačkog ustavnog suda glede novog kriznog fonda eurozone. Ojačao je čak više od osam posto od druge polovine jula kada je zabilježio najnižu razinu u dvije godine od 1,2042 dolara.

Neki tržišni sudionici smatraju da bi euro mogao u skorije vrijeme dosegnuti i 1,35 dolara, s obzirom na kombinaciju Fedova popuštanja monetarne politike i ECB-ova programa kupovina obveznica.

“To je vrlo snažna kombinacija činilaca – odluka Feda uz već poboljšano raspoloženja spram eurozone”, kazao je Steven Saywell, čelnik odjejenja valutne analize u banci BNP Paribas.

Pod pritiscima prodaje našla se i japanska valuta zbog špekulacija da bi japanske vlasti mogle intervenirati na tržištima kako bi zauzdale uzlet jena prema dolaru u posljednje vrijeme. Očekuje se da bi japanska centralna banka u odgovoru na Fedove najnovije mjere iduće sedmice na zasjedanju mogla olabaviti monetarnu politiku, a to će vjerovatno pritisnuti jen, kažu trgovci. (seebiz.eu)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *