Kapital banaka pao za 29,5 miliona eura

Dodajte komentar

Kapital banaka u Crnoj Gori, koji je na kraju jula ove godine iznosio 275,8 miliona eura, niži je za 29,5 miliona eura ili 9,65% u odnosu na kraj prethodne godine  – saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

Bez odgovora su ostala Pobjedina pitanja kojima od 11 banaka je Centralna banka dala nalog da se dokapitalizuju i u kom iznosu je potrebna dokapitalizacija.

– Ukupni kapital banaka, prema posljednjim raspoloživim podacima na kraju jula ove godine, dobijenim od banaka, iznosi 275,8 miliona eura. U odnosu na kraj prethodne godine kapital banaka ostvaruje pad od 29,5 miliona eura, odnosno 9,65% – navedeno je u odgovoru Pobjedi.

Iz ove institucije su objasnili da je uzrok pada ukupnog kapitala u bankarskom sektoru negativan finansijski rezultat koje banke ostvaruju za sedam mjeseci poslovanja u ovoj godini.

– Negativan rezultat banaka je posljedica visokog iznosa rezervacija za potencijalne gubitke u poslovanju i visokih opštih troškova banaka – objasnili su iz Centralne banke.

U odgovoru na pitanje kolika je potrebna dokapitalizacija iz Centralne banke su saopštili: „Dominantan dio procjene potrebe za dokapitalizacijom biće realizovan u predstojećem periodu, dok će se dio potencijalnih kapitalnih potreba utvrditi u postupku neposredne kontrole banaka”.

Oni su objasnili da je Centralna banka, nakon stresnih testiranja svih banaka u sistemu, utvrdila dodatne potrebe za kapitalom kod banaka koje poslije egzogenog šoka nijesu zadovoljavale zakonski propisani minimum adekvatnosti kapitala.

– Ukoliko se utvrdi da upravljanje rizicima u banci nije adekvatno nivou preuzetog rizika kao i nepravilnosti u poslovanju banke, Centralna banka može naložiti banci da poveća iznos sopstvenih sredstava, obezbijedi veći koeficijent solventnosti i/ili veći nivo drugih pokazatelja adekvatnosti kapitala od propisanih – saopštili su iz CBCG u odgovoru na pitanje koje su posljedice ukoliko se neka od banaka ogluši o dokapitalizaciju.

Centralna banka, kako su kazali, očekuje da će banke u narednom periodu, shodno svom rizičnom profilu i nivou preuzetih rizika u poslovanju, procjenjivati potrebe za kapitalom.

– Očekujemo da će u skladu sa svojim poslovnim planovima usklađivati potrebe za kapitalom i poštovati zakonska ograničenja koja se odnose na minimim potrebnog kapitala i održavanje koeficijenta solventnosti na propisanom nivou – poručili su iz CBCG.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *