Hotel Mediteran na prodaju za 62 miliona eura

Dodajte komentar

Luksuzni bečićki hotel Mediteran, vlasništvo budvanske firme Maestral turs biznismena Blaža Dedića, čije se poslovanje vezuje za odbjeglog Darka Šarića, optuženog za šverc droge, ponuđen je na prodaju za nevjerovatnih 62 miliona eura.

Informacija o prodaji Mediterana je objavljena na sajtu za kupoprodaju nekretnina www.4321.co.il. “Vijestima” su potvrdili u hotelu da prodaju hotel, ali nijesu željeli da saopšte cijenu.

Dedića su “Vijesti” kontaktirale na broj telefona koji je poznat redakciji, ali je juče bio nedostupan.

Potencijalnim kupcima je ponuđena parcela od ukupno 16.020 kvadrata, kao i petospratni hotel sa svim pratećim sadržajima, koji su u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine Crne Gore upisani kao vlasništvo kompanije Maestral turs.

Hotel, koji je u jeku privatizacionog talasa prije deceniju od tadašnjeg hotelsko-turističkog preduzeća Budvanska rivijera kupila za par miliona njemačkih maraka firma Maestral turs, postao je jedan od najluksuznijih kapaciteta na crnogorskoj obali. Hotel ima veliki vodeni park, spa i velnes centar, kongresnu dvoranu, te niz pratećih sadržaja, od otvorenih i zatvorenih bazena do noćnih klubova i sportskih terena, potrebnih za prestižne četiri plus zvjezdice, sa koliko je kategorisan.

Veze sa Šarićem?

Upravo milionska hotelska ulaganja povezivana su sa poslovnim vezama firme sa Šarićem, kome je ovaj hotel bila i baza tokom boravka u Budvi. Dedić je u više navrata negirao poslovne veze sa Šarićem, a prije dvije godine je u intervjuu srpskim medijima naglasio da je kontroverzni Pljevljak u njegovom hotelu bio samo tri puta i to da “obiđe svoju porodicu na ljetovanju”.

U objavljenom oglasu piše da prodaju veliki kristalni restoran bife integral sa 600 mjesta, kafe Opera sa 120 mjesta, restoran Amfora, plažni restoran Azzuro, noćni VIP club, lobby bar Akvarius, otvoreni i zatvoreni bazen, akva park na čak 7.500 kvadrata, kongresni centar na 2.000 kvadrata, garažu na 4.100 kvadrata, rentakar službu, prodavnice, restoranske bašte…

Onaj ko kupi Mediteran, moraće da preuzme i hipoteku, koju je 2007. godine upisala Hypo Alpe Adria banka internacional, na ime kredita od 5,33 miliona eura, kao i hipoteku od pola miliona eura podgoričke Hypo Alpe Adria banke, upisane na ime kredita iz 2008.

Dedićeva firma Maestral turs je sa firmom Palić iz Subotice postala vlasnik dva novosadska hotela Putnik i Vojvodina. Mediji su Dedića povezali sa Šarićem, nakon što je za predsjednika upravnih odbora tih hotela postavio novosadskog advokata Radovana Štrpca, koji je bio Šarićev zastupnik.

“Njemu nije pisalo na čelu da radi za Pljevljaka”, objašnjavao je Dedić tada zašto je izabrao Štrpca za predsjednika UO, ističući da je od kredita uspio da rekonstruiše i dogradi Mediteran.

Na pitanje Dediću da li je Mediteran, za koji se priča da je Šarićev, njegov hotel, Dedić je odgovorio da je on vlasnik.

“Da. Sam sam ga projektovao, renovirao, znam gde je ugrađen svaki kamen. Nema logike da sam radio sa Šarićem i da je Mediteran njegov, jer je on kada sam zakupio hotel 1994. imao 20 godina. Nemoguće je da smo ušli u ‘kombinaciju’. Tada nam je Ljubljanska banka dala kredit, pa Hypo Alpe Adria”, rekao je Dedić u aprilu 2010. godine.

Blokirani računi

Dedićevih firmi zbog 9,8 miliona Da su Dedićeve firme registrovane u Crnoj Gori u ozbiljnim finansijskim problemima, ozvaničeno je početkom jula, kada je Centralna banka prvi put javno objavila spisak preduzeća najvećih dužnika u državi čiji su računi blokirani.

Njegove firme Maestral inžinjering i Maestral turs blokirane su zbog duga, koji je na kraju avgusta iznosio 9,8 miliona. Račun Maestral inžinjeringa je blokiran zbog 6,03 miliona eura, a Maestral tursa, koji je gazda hotela Mediteran, 3,75 miliona.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *