Planirana bankarska unija otvara pitanje ravnopravnosti banaka u eurozoni i van nje

Dodajte komentar

Planovi postroženog nadzora banaka u eurozoni dovode u težak položaj zemlje izvan zone primjene jedinstvene evropske valute koje priželjkuju kraj dužničke krize ali upozoravaju na problem ravnopravnosti banaka u eurozoni i onih izvan nje, pišu u utorak evropski mediji.

Veleposlanici Bugarske, Češke, Danske, Mađarske, Latvije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Švedske i Velike Britanije sastali su se u ponedjeljak naveče u Bruxellesu kako bi podijelili zabrinutost zbog planova za uspostavu evropske bankarske unije koje će Evropska komisija objaviti u srijedu.Ta skupina zemalja ima pravo veta na uspostavu evropske bankarske unije iako nisu članice eurozone.Nijedna od njih ne želi iskoristiti tu opciju jer ne želi ugroziti usvajanje mjera koje bi mogle stabilizovati eurozonu, naglasili su diplomati u razgovoru za informativni portal EUobserver. Upozoravaju ipak da pri izradi konačne verzije tog plana treba uzeti u obzir njihove bojazni.

Najviše ih zabrinjava pitanje ravnopravnosti banaka eurozone i onih izvan zone primjene jedinstvene evropske valute.

Tako srednjoevropske i istočnoevropske zemlje, čijih čak 65 posto banaka kontrolišu banke iz Austrije, Njemačke i Italije, strahuju od neravnopravne konkurencije velikih banaka onim lokalnima.

“U kojoj bi banci vaša baka štedila kada bi mogla birati između austrijske i rumunske banke? Nema sumnje da moćni Evropski stabilizacijski mehanizam i Njemačka koja stoji iza njega predstavljaju konkurentsku prednost u odnosu na lokalne banke”, kazao je jedan diplomat Evropske unije.

Drugi je problem što se zemlje izvan eurozone mogu odlučiti za opciju pristupa bankarskoj uniji, ali im to ipak neće donijeti mogućnost uticaja na odluke upravnog vijeća ECB-a, čije članove imenuju isključivo članice eurozone.

Odluke koje to tijelo bude donosilo kako bi stabilizovalo euro, poput povlačenja kapitala iz istočnoevropskih podružnica radi jačanja kapitala matičnih banaka u zapadnoj Evropi, mogle bi negativno uticati na zemlje izvan eurozone.

“Trebali bismo u najmanju ruku imati ulogu posmatrača u vijeću, ako već dobrovoljno pristanemo na sva ograničenja koja bankarska unija donosi”, istakao je pomenuti diplomat. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *