Euro na najvišem nivou u četiri mjeseca prema dolaru nakon Moody'sovog upozorenja SAD-u

Dodajte komentar

Euro je prema dolaru u utorak na međunarodnim deviznim tržištima dosegao novu najviši nivo u gotovo četiri mjeseca, zbog očekivanja da će njemački ustavni sud potvrditi ustavnost novog kriznog fonda eurozone, a dodatnu podršku pružale su mu špekulacije da će američka centralna banka dodatno olabaviti monetarnu politiku.

U takvim okolnostima kurs eura dosegao je 1,2836 dolara, što je njegov najviši nivo od 15. maja.Dolar se ujedno nakratko spustio na najniži nivo prema jenu od 1. juna od 77,86 jena. Potom se stabilizovao na 77,96 jena, što znači da je na gubitku od 0,5 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Dolarov indeks spustio se ispod ključnog nivoa od 80 bodova, i takođe je na najnižem nivou u posljednja četiri mjeseca.

Val prodaja dolara izazvalo je najnovije upozorenje rejting agencije Moody's Investors da bi SAD mogao izgubiti vrhunski rejting ako rasprave o budžetu za iduću godinu ne rezultiraju smanjenim udjelom duga u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP).

Američku valutu dodatno pritiskaju očekivanja da će američka centralna banka Fed zbog niza slabijih američkih ekonomskih pokazatelja dodatno ublažiti monetarnu politiku.

U Evropi su ulagači danas bili optimistični glede sjutrašnje odluke njemačkog ustavnog suda o ustavnosti stalnog kriznog fonda za pomoć članicama eurozone u nevoljama. Neki su ipak na oprezu zbog mogućeg negativnog ishoda, koji bi ugrozio planove Evropske centralne banke (ECB) da se smanje troškovi zaduživanja Španije i Italije.

Analitičari kažu da je raspoloženje spram eura uvelike poboljšano, no da je zajednička valuta ranjiva na razvoj situacije u Španiji, koja bi mogla zatražiti paket pomoći. Glavobolje zadaje i Grčka, čiji su inostrani zajmodavci odbili dijelove paketa štednje grčke vlade. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *