Ove sedmice jedinstveni nadzorni mehanizam za banke eurozone?

Dodajte komentar

Evropska  komisija trebala bi ove sedmice objaviti svoj prijedlog za uspostavljanje jedinstvenog nadzornog mehanizma za banke u evrozoni, a predsjednik Evropske komisije održaće u Strazburu na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta govor o stanju u Uniji.

Prema tom prijedlogu, nadzor nad bankama u evrozoni imalo bi novo nadzorno tijelo ECB-a, koje bi bilo odvojeno od postojećeg upravnog odbora banke.

Novo jedinstveno nadzorno tijelo predstavljalo bi najveću promjenu u upravljanju evrozonom od stvaranja zajedničke valute. Time bi EU dobila neke federalne ovlasti, a to bi predstavljalo i daljnji korak u uspostavljanju bankarske unije, koja je načelno dogovorena na samitu u junu ove godine.

Jedinstveni nadzor banaka bio bi temelj bankarske unije, koji bi trebao omogućiti neposrednu dokapitalizaciju banaka iz evropskih fondova za spas evra, što bi opet omogućilo razvrgavanje veze između banaka i države jer je do sada svako spašavanje banaka išlo na teret budžeta i poreznih obveznika.

Komisija bi trebala predložiti da se ECB-u dadu ovlaštenja nadzora nad svih preko šest hiljada banaka u evrozoni te da se postojećim nacionalnim nadzornim tijelima oduzmu skoro sva ovlaštenja u pogledu zatvaranja ili restrukturisanja banaka u poteškoćama.

Bankarska unija je jedan od četiri temelja dugoročne strategije za rješavanje krize u evrozoni, koja bi do kraja ove godine trebala dobiti konkretne oblike. Preostala tri stuba su fiskalna unija te jačanje ekonomske i političke unije.

Prijedlog o uspostavljannju jedinstvnog nadzora nad bankama predstaviće u srijedu u Strazburu povjerenik za finansijske usluge Michel Barnier.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso održat će govor o stanju Unije u srijedu na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu. To je treći po redu govor o stanju Unije, što je uvedeno po uzoru na govore američkih predsjednika o stanju nacije. Od početka svoga drugog mandata na čelu Komisije Barroso se jednom godišnje obraća  Evropskom parlamentu programskim govorom u kojem ocjenjuje stanje u Uniji i predlaže ideje za rješavanje postojećih izazova.

Nakon govora u srijedu ujutro uslijediće rasprava u Evropskom parlamentu.

U utorak će se raspravljati i glasati  o novoj direktivi o energetskoj učinkovitosti u zgradama koje koriste državna i javna tijela. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *