Mikrofinansijske institucije nakon prvih pola godine u plusu 1,37 miliona

Dodajte komentar

Mikrofinansijske institucije, koje posluju u Crnoj Gori, završile su prvu polovinu godine sa dobitkom od 1,37 miliona eura, skoro duplo većim nego u uporednom periodu prošle godine. Neto profit su, prema bilansima stanja i uspjeha dostavljenim Centralnoj banci, na kraju juna ostvarile četiri od ukupno šest MFI koje posluju u Crnoj Gori – Monte kredit, Montenegro investments kredit, Kikloan i Alter modus. 

Monte kredit je na kraju drugog tromjesečja zabilježio neto profit od 635 hiljada eura, za razliku od istog perioda prošle godine kada je imao gubitak od 93 hiljade eura. Prihod od kamata Monte credita oslabio je na kraju juna skoro duplo na 1,65 miliona eura, dok je onaj od naknada pao 3,5 odsto na 83 hiljade.

Neto dobit Montenegro investments kredita je na kraju drugog kvartala oslabila skoro deset odsto u odnosu na uporedni period i iznosila je 184 hiljade eura.

Prema podacima CBCG, Kikloan je drugo tromjesečje završio sa neto prihodom od 104 hiljade eura, dok je u uporednom periodu zabilježio deset hiljada gubitka.

Neto dobit koju je na polugodišnjem nivou ostvario Alter modus 8,5 odsto je manja nego u uporednom periodu i iznosila je 444 hiljade eura. Prihodi od kamata su ojačali dva odsto na 1,53 miliona eura.

Neto gubitak su na kraju drugog tromjesečja zabilježili Ozmont i Kontakt, 127 odnosno 66 hiljada eura.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *