Deset najbolje plaćenih poslova u budućnosti!

Dodajte komentar

U SAD-u su načinili listu poslova koji bi, prvo u Americi, a onda i u ostatku svijeta, mogli u budućnosti biti među najplaćenijima.

Za rješavanje nezaposlenosti budući poslodavci trebali bi znati i koji će poslovi u budućnosti biti traženi i dobro plaćeni. Američki portal 24/7 wallst sastavio je listu najbolje plaćenih poslova budućnosti na temelju matrice dobivene iz Kancelarije za radnu statistiku SAD-a (BLS).

Ovi poslovi će u narednom desetljeću rapidno rasti, neki čak do 60 odsto. Nacionalna matrica o zaposlenosti obuhvatila je preko hiljadu zanimanja. Ovo su ona najbolje plaćena:

1. Optičari – specijalizovani u brizi za oči i vid. Predviđa se da će potreba za optičarima porasti za 33 odsto do 2020. godine.

2. Radni terapeuti – radni terapeuti brinu o pacijentima sa ozlijedama, bolestima ili poteškoćama kroz svakodnevne terapeutske aktivnosti. Predviđa se da će se potreba za radnim terapeutima povećati za 142, 200 novih terapeuta.

3. Veterinari – BLS predviđa da će se broj veterinara povećati za 36 odsto, zbog sve većeg broja kućnih ljubimaca.

4. Medicinski specijalisti, izuzev dermatologa – Do 2020. godine broj medicinskih specijalista porastće za 136,000 novih specijalista zbog povećanja dobne granice te potrebe pacijanata za prepisanim lijekovima.

5. Specijalisti za sluh – brinu o pacijentima koji imaju problema sa sluhom ili ravnotežom. BLS predviđa da će potreba za slušnim specijalistima porasti zbog sve starijeg stanovništa koje s godinama gubi sluh. Predviđa se da će taj porast biti oko 37 odsto.

6. Zubni tehničari – Predviđa se da će porast broja zubnih tehničara biti oko 38 odsto.

7. Fizikalni terapeuti – Rast potrebe za fizikalnim terapeutima biće oko 39 odsto zbog sve starijeg stanovništva kojima je potrebna njihova njega.

8. Analitičari za istraživanje tržišta i marketinški stručnjaci – BLS predviđa porast novih stručnjaka u ovim branšama za čak 400 000.

9. Dijagnostički medicinski sonografi – rade u bolnicama ili drugim zdravstvenim ustanovama, gdje rade ultrazvuk te analizu dobivenih slika. Predviđa se da će porast medicinskih sonografa biti 44 odsto.

10. Biomedicinski tehničari – su osobe koje brinu o održavanju biomedicinske opreme. BLS predviđa da će porast biomedicinskih tehničara biti 62 odsto do kraja 2020.godine. Business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *