Građani Srbije ipak čuvaju novac u slamarici

Dodajte komentar

Građani Srbije vrlo oprezno ulažu svoj novac. Najbrojniji su oni koji ulažu u nekretnine i štednju, a nekolicina se odlučuje za rizičnije poduhvate poput berze.

Građani najčešće ulažu u nekretnine i štednju u bankama. Ipak koliki je broj građana koji to radi teško je utvrditi, a isto tako je teško doći do njih.

Transakcije se najčešće završavaju jednim telefonskim razgovorom, a interesovanje za brokerske kuće je malo.
Investira se u akcije Naftne Industrije Srbije ali i takozvane sigurne akcije na Inostranim berzama.

Za razliku od  prostora Srbije gdje su građani i dalje nepovjerljivi kada su ovakve investicije u pitanju, u SAD-u je još prije skoro 100 godina više od četrdeset odsto stanovništva trgovalo akcijama i obveznicama.

Danas se taj broj procjenjuje na gotovo polovinu građana Amerike. Da li je razlog ne dovoljna informisanost ili strah od rizika  ljudi u Srbiji?

Ubjedljivo najzastupljeniji način investiranja u Srbiji su nekretnine. Uprkos cestim turbulencijama na ovom tržištu, čini se da građani Srbije najviše vole da svoje investicije učine opipljivim u odnosu na one kojima se trguje na berzama.

Kada se sumira, dolazi se do zaključka da najveći broj građana Srbije investira u nekretnine, manji dio, oko četiri odsto građana daje novac na štednju u bankama, a svega jedan procenat učestvuje na berzi.

Ipak, čini se da je i dalje najzastupljeniji tradicionalni način čuvanja novca u slamarici. B92

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *