ECB predstavila nove mjere: Euro je neoboriv

Dodajte komentar

Predsjednik Evropske centralne banke /ECB/ Mario Dragi objavio je detalje novog plana o kupovini obveznica u cilju ublažavanja dužničke krize eurozone.

On je istakao da će taj plan da pruži „u potpunosti efikasnu pomoć“ i da je euro “neoboriv”.

ECB planira da smanji troškove pozajmljivanja za zemlje ogrezle u dugovima, kao što su Španija i Italija, tako što će kupiti njihove obveznice.

Evropska centralna banka zadržala je kamatnu stopu eurozone nepromijenjeno na 0,75 odsto.

Dragi je rekao da će ECB biti angažovana u „direktnim monetarnim transakcijama“ ili OMT kako bi se pozabavila “teškim anomalijama” na tržištu obveznica zasnovanim na “neosnovanim strahovima“.

On insistira da je ECB “strogo u sklopu svog mandata” održavanja finansijske stabilnosti, ali je ponovio potrebu da vlade nastave da provode planove smanjenja potrošnje i reforme tržišta rada.

Mario Dragi je dodao da je potez ECB uslijedio kao odgovor na pad privrednog rasta eurozone 2012. godine, a pad se očekuje i tokom 2013. godine.

ECB očekuje pad privrednog rasta za 0,4 odsto 2012, ali i rast za 0,5 odsto 2013. godine sa povećanjem inflacije na 2,6 odsto.

Direktne monetarne transakcije biće sprovedene u saradnji sa Evropskim fondom za finansijsku stabilnost ili Evropskim mehanizmom stabilnosti.

“Prispjeće za naplatu kupljenih obveznica biće između jedne ili tri godine i neće biti limita na veličinu odnosno sumu kupljenih obveznica”, istakao je Dragi.

ECB će zatražiti od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ da pomogne u nadgledanju da li određena zemlja ispunjava sve uslove.

I dok je Dragi iznosio planove ECB njemački kancelar Angela Merkel razgovarala je sa španskim premijerom Marijanom Rahojem o krizi u eurozoni.

“Moramo da vratimo povjerenje u evro u cjelini kako bi međunarodna tržišta imala povjerenje da će zemlje članice ispuniti svoje obaveze“, rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare.

“Želimo da otklonimo svaku sumnju na tržištima o kontinuitetu evra“, dodao je Rahoj.

Predsjednik njemačke Bundesbanke Jens Vajdman i dalje se žestoko protivi planu ECB, zabrinut da bi zemlje članice mogle postati vezane za pomoć centralne banke i ne bi provele reforme.

Ali, većina od 23 članice savjeta ECB podržavaju plan.

I Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj /OECD/ izrazila je svoju podršku planu kupovine obveznica upozoravajući da kriza eurozone predstavlja najveći rizik i opasnost za globalnu privredu.

Ona poziva na veću angažovanost centralnih banaka da bi se spriječio raspad eurozone.

“Treba suzbiti strahove od raspada, a to se može postići tako što će ECB preuzeti intervenciju na tržištu obveznica“, navodi se u saopštenju OECD-a i pojašnjava da zabrinutosti o mogućnosti izlaska iz eurozone povećavaju vrijednost obveznica, odnosno prionose na obveznice, što opet povećava bojazni od raspada.

U međuvremenu, stopa nezaposlenosti u Grčkoj skočila je na 24,2 odsto u junu sa 23,5 koliko je iznosila u maju, podaci su statističke agencije Elstat.

Ipak, Španija je i dalje članica eurozone sa najvećom stopom nezaposlenosti od 24,6 odsto, koliko je iznosila u junu.

Troškovi pozajmljivanja Španije pali su na aukciji duga na kome je Madrid prodao obveznice od 3,5 milijardi evra sa rokom prispjeća 2014, 2015. i 2016. godine, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *