Banke u BiH jure rekordnu dobit

Dodajte komentar

Banke u BiH bi u 2012, samo dvije godine nakon velikih gubitaka, mogle ostvariti rekordnu dobit ukoliko se do kraja godine zadrži trend profitabilnosti iz prvih šest mjeseci, pokazuju zvanični podaci.

Agencija za bankarstvo FBiH juče je saopštila da su banke u tom entitetu u prvom polugodištu ostvarile pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 71 milion KM, iako je gubitak u poslovanju iskazan kod tri banke.

Poređenja radi, banke u FBiH su u cijeloj prošloj godini zbirno bile u plusu od 84 miliona KM, dok su rekordni pozitivni rezultati zabilježeni 2007. godine u iznosu od 115,2 miliona KM.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, svih deset banaka u RS je u prvih šest mjeseci ove godine poslovalo pozitivno s ukupnom dobiti od 36,7 miliona KM, čime su već premašile najprofitabilnije polugodište iz 2007. kada je zbirni pozitivan rezultat iznosio 33,6 miliona KM.

Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, kaže da su banke u BiH zbog dominantnog stranog vlasništva odmah nakon krize odlučno ušle u restrukturiranje portfelja i reorganizaciju poslovanja, koja je dovela do njihovog brzog oporavka nakon velikih gubitaka iz 2010. godine.

Naime, poslovne banke u BiH su “crnu” 2010. godine završile sa gubitkom od oko 122 miliona KM, od čega je gubitak bankarskog sektora u FBiH iznosio 102,6 miliona KM, a u RS 19,3 miliona KM.

“Banke su se na pravi način suočile s problemom i počele da čiste portfolio. Loše kredite su klasifikovali u niže kategorije, te su preduzimale bolne rezove tako što su neke kredite prodavale za 50 do 60 odsto vrijednosti drugim bankama samo da ostanu na zdravom portfelju”, kazao je Čičić, ističući da su istovremeno i pooštravale kriterijume kreditnog finansiranja.

On smatra da ovogodišnja šestomjesečna visoka profitabilnost banaka ukazuje i na određeni oporavak realnog sektora, ocjenjujući nemogućim da banke ostvaruju rekordnu zaradu bez uspona i u privredi.

U Agenciji za bankarstvo FBiH ocijelili su da je stabilnost i bezbjednost ukupnog bankarskog sistema u prvom polugodištu bila zadovoljavajuća, ukazujući na stopa adekvatnosti kapitala koja je iznosila 16,9 odsto, što je i dalje znatno više od zakonskog minimuma od 12 odsto.

Struktura aktive imala je manje promjene u vezi sa dvije ključne imovinske stavke – povećanje učešća kredita sa 68,6 odsto na 70,7 odsto i smanjenje novčanih sredstava sa 28,8 odsto na 26,4 odsto.

Povećanje učešća kredita u aktivi rezultat je, prije svega, pada novčanih sredstava u aktive i blagog kreditnog rasta koji je iznosio 1,2 odsto, ili 126 miliona KM. Krediti su na kraju polugodišta dostigli nivo od 10,54 milijarde KM.

Da je, ipak, uticaj krize i dalje evidentan pokazuje pad bilansne sume u FBiH koja je u prvoj polovini 2012. iznosila 14,9 milijarde KM, što je manje za dva odsto ili 458 miliona KM nego na kraju 2011. Nezavisne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *