Neplaćanjem boravišne takse oštetili budžet CG za šest miliona

Koliko su ljetos pojeli „divlji kreveti“?

Odnosno, koliko je novca od poreza na izdavanje privatnih soba i apartmana, a koji nisu registrovani, kao i od boravišne takse, umjesto u opštinske i državni budžet otišlo u privatne džepove?

Na ova i druga pitanja teško da će biti bar približno tačnog odgovora, jer se uopšte ne zna koliko je neregistrovanih ležaja na području crnogorskog primorja.

U Ministarstvu turizma procjenjuju da u Crnoj Gori ima između 10.000 i 30.000 neregistrovanih kreveta, po podacima Monstata, tokom prošle godine bilo ih je 157.697, a u Crnogorskom turističkom udruženju kažu da ih ima više od 250.000.

Cifre, iako se bitno razlikuju, zaista su velike. Minulo ljeto je pokazalo da je sve vrijeme na plažama bilo znatno više turista nego u knjigama. „Ilegalci“ su punili sobe kako domaćina koji su divlje sagradili svoje objekte, pa nemaju dozvolu za izdavanje, tako i Rusa, ali i građana iz regiona koji imaju svoje kuće i stanove na primorju, a za svoje goste kažu da su rođaci i prijatelji.

U Ministarstvu turizma priznaju da siva ekonomija u turizmu odnosi dosta novca, ali naglašavaju da „se taj problem postepeno rješava“.

U Crnogorskom turističkom udruženju, koje je prije početka sezone tražilo od nadležnih da uvedu više reda kada su u pitanju privremeni objekti, ali i kod izdavanja kreveta, kažu da je i ove sezone izgubljeno mnogo novca. „Divlji“ izdavaoci soba su samo po osnovu neplaćanja boravište takse za svoje goste, zakinuli budžet za više od šest miliona evra.

Na ime poreza koji je trebalo da plate za promet koji su ostvarili u svojim objektima, taj iznos je daleko veći.

– Kada se imaju u vidu privremeni objekti, prodavci po plažama i drugi koji su radili na crno, odnosno ne izdaju fiskalne račune,onda je izvjesno da je budžet kraći za desetine, pa i stotine miliona evra – tvrde u CTU.

Turistički inspektori su, istina, tokom ljeta „češljali“ prostor od Igala do rijeke Bojane. To čine i ovih dana septembra, kada je gostiju mnogo manje, ali i sami su priznali da ih je premalo i da jednostavno nisu mogli da zavire svuda.

U crnogorskoj vladi, mada je, kažu, rano za svođenje računa, zadovoljni su naplatom boravišne takse u gotovo svim opštinama. Najviše reda je bilo na najposjećenijoj budvanskoj rivijeri. Naplata je za više od 20 odsto bolja nego lani.

Ipak, uporedna cifra iz 2011. je dosta niska, tako da je jasno da na desetine hiljada njih nije platilo taksu koja je iznosila 80 centi dnevno po odrasloj osobi. Što se tiče prometa u privremenim objektima, prihodi će ostati velika tajna i na kraju sezone odnosno koliko je zapravo budžet oštećen.

Još u predsezoni nadležni u opštinama crnogorskog juga su kazali da će bitnije promjene, kada su u pitanju lokacije za privremene objekte i njihovo oporezivanje, uslijediti nakon ljeta.

Takođe je najavljeno ofanzivnije sprovođenje akcije „Registrujte smještaj“. Vrlo brzo će se vidjeti da li će zaista ove akcije početi po završetku sezone, ili će sve to biti upisano kao još jedno obećanje.

Varljive brojke
U špicevima sezone, mahom u avgustu, po zvaničnim rezultatima najviše je na primorju boravilo do 130.000 gostiju. Bolje upućeni tvrde da je toliko gostiju boravilo u udarnim terminima samo na budvanskoj rivijeri i južno u Sutomoru, Baru i Ulcinju. „Nedostaje“ Boka Kotorska, čiji su hoteli i privatne kuće bili takođe puni u to vrijeme.

Dileri
Pred ovogodišnju sezonu, objavljen je rat dilerima, „posrednicima“ u izdavanju soba, koji su presretali automobile sa stranim tablicama nudeći smještaj. Radili su za gazde po procentu i te zarade niko nije registrovao. (Novosti.rs)

Check Also

Telenor: Platite račun online i bez provizije

Telenor je svojim postpejd korisnicima omogućio da svoje račune plate online i bez provizije, putem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *