Lazović: Uzrok krize nije euro

Dodajte komentar

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Vujica Lazović, govoreći na Ekonomskom forumu koji se održava u Poljskoj, istakao je značaj očuvanja eura kao jedne od najjačih svjetskih valuta.

Lazović je naglasio da uzrok krize u evrozoni nije euro već nekontrolisana javna potrošnja i fiskalna nedisciplina država članica eurozone.

,,Smatram da ključne odluke članica ne trebaju biti u pravcu da li zadržati evro ili ne. Odluka treba da podrazumijeva jasne kriterijume koje država treba da ispuni da bi imala privilegiju da koristi evro, kako danas, tako i ubuduće”, naveo je Lazović.

Lazović se, kako je saopšteno, osvrnuo i na specifičnosti Crne Gore i prednosti koje ova mala evropska država ima od korišćenja evra kao zvaničnog sredstva plaćanja, a naročito u vremenu ekonomske krize.

,,I pored krize i svih njenih negativnih efekata, Crna Gora se može smatrati uspješnom pričom. Zahvaljujući evru!”

Kao jednu od ključnih pretpostavki za izlazak iz krize, Lazović je istakao strukturne reforme, kao osnovu dugoročnog rasta.

Lazović je istakao da je pred svima ključni moment za donošenje političkih i ekonomskih odluka koje se odnose na sve evropske zemlje.

,,Sudbine su nam povezane, a ne smijemo zaboraviti da je Evropa kolijevka kapitalizma, inovacija i tržišne ekonomije”, zaključio je Lazović, prenose mediji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *