Francuske banke okreću leđa Grčkoj

Dodajte komentar

Francuske banke odlaze iz Grčke. Naredne nedjelje one planiraju da prodaju svoje ćerke-firme. Stručnjaci govore da će to ostaviti još manje šansi Grčkoj za spas.

Svoju namjeru da prodaju grčke aktive već su izrazili Societe Generale i Credit Agricole. Takođe zatvaranje svojih grčkih operacija objavio je francuski ritejler Carefour.

Sada velike evropske korporacije, među njima i banke, bore se za preživljavanje, u prvom redu unutar svoje zemlje. Tačnije najvažnije im je da drže pozicije upravo unutar svoje zemlje.

Za Societe Generale, na primjer, u Francuskoj. Znači, smanjivaće se podružnice. I zatvaranju podlježu odmah one koje se nalaze u zemljama gdje su najmaglovitije perspektive ekonomije, gdje opasnost od recesije i dalje postoji.

Slična odluka od predstavnika jedne od vodećih ekonomija Evrope odavno se očekivala. Sada eksperti kažu da bjekstvo francuskih kompanija predstavlja samo početak masovnog i ishitrenog odlaska stranih investicija iz grčke ekonomije.

Na samu grčku krizu to može i da ne utiče. To je prije konstatacija da više niko ne želi i ne može da se boriti protiv nje, izjavio je direktor grupe kompanija Alor Sergej Hestanov.

Evropske banke su dolazile u Grčku očekujući razvoj grčke ekonomije i povećanje profita od kupovine banaka, koje u Grčkoj operišu. Sama činjenica prodaje grčkih ćerki-banaka od strane velikih evropskih banaka govori o tome da je ocijena grčke ekonomije negativna.

To povlači nepovjerenje velikih evropskih banaka u perspektive grčke ekonomije. Zato samo po sebi to nema značaj za razvoj biznisa. Ali to je jasan i nepristrasan indikator da je stanje stvari u grčkoj ekonomiji gore nego što o tome govore.
Posljednja grčka nada bila je Njemačka. Ali ona je već izjavila da ne može da pruži novi kredit i neće nagovarati na to druge zemlje članice zone evra. Njemačka ima izbore na pragu, birači su nezadovoljni time što vlasti troše ogromna sredstva za pomoć tuđoj ekonomiji i vladajuća stranka se ne odlučuje da ih nervira.

Upravo zato ekpsperti smjelo nazivaju oktobar odlučujućim mjesecom za Grčku. Do tada novac će se u zemlji potrošiti, ona će biti primorana da pređe na drahmu. Dok je od ekonomskih problema to neće izbaviti.

Dugovi će ostati u evrima. Biće potrebno da se sprovede restrukturizacija. Zato ako izlazak iz zone evra bude koristio Grčkoj, to neće biti baš skoro. Glas Rusije

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *