Banke novim standardima šminkaju rezultate

Dodajte komentar

Cilj primjene međunarodnih standarda u crnogorskom bankarskom sistemu od l. januara naredne godine nije „šminkanje” bankarskih rezultata već usklađivanje sa stvarnim stanjem unutar banke, kazao je predsjednik Udruženja banaka Esad Zaimović Danu.

“Razlika u dosadašnjem izvještavanju banaka u odnosu na međunarodne računovodstvene standarde je u načinu kalkulisanja rezervacija za očekivane gubitke, odnosno ispravke vrijednosti, vremenskoj frekvenci na kojoj se to radilo i uključivanju hipoteka koje služe kao obezbjeđenje kod kalkulisanja očekivanih gubitaka“, kazao je Zaimović pojašnjavajući da će se drugačije prikazivati i obračunati prihodi od kamata i naknada.

Ističe da će ubuduće i loši krediti, iz vanbilansne sume ubuduće ulaziti u bilans stanja.

Prema njegovim riječima banke će primjenjivati interne modele, kreirane na osnovu sopstvene statistike i poslovanja, umjesto dosadašnje prakse koja je podrazumijevala jedinstvenu tabelu s rejting kategorijama i procentima rezervisanja za očekivane gubitke koja se odnosila na sve banke.

“Banke su dužne da objelodanjuju podatke i pojašnjenja za pojedne stavke bilansa stanja i uspjeha i unesu veći nivo transparentnosti“, kazao je on pojašnjavajući da će primjena novih standarda približiti prikazivanje finansijskih izvještaja svjetskim standardima.

Prema riječima direktora sektora finansija i računovodstva Erste banke Kristine Bukilić, međunarodni računovodstveni standard 39 postoji više od deset godina i predstavlja do sada “najkontroverzniji standard, sa komplikovanim sadržajem i složenom strukturom”.

Upitana da li će prema novim standardima banke imati bolji prikaz poslovanja, te da će one koje su ranije prikazivale gubitke sada poslovati pozitivno, pojasnila je da to zavisi od interne metodologije vrednovanja aktive i ispravke njene vrijednosti, koji će svaka banka individualno razviti.

Ako snize kamate na kredite, smanjiće i za štednju

Upitan da su se banke odazvale pozivu CBCG, a početka jula da smanje kamatne stope, ili će u protivnom regulator uvesti ograničenja kamata u posljednjem kvartalu ove godine, Zaimović je kazao da se osjeća blagi trend smanjenja kamata, ali da zbog nastavka recesije u Evropi, ni svjetska ekonomija nema optimističkih pomaka.

“Mislim da je u takvim okolnostima nerealno očekivati u kratkom periodu značajnija smanjenja. Ipak kao dugoročni cilj svih banka je smanjenje kamata kako na kreditima, tako i na depozitima“, kazao je on ističući da deponenti treba da očekuju manje kamate na štednju od postojećih.

Iz Erste banke kazali su da analiziraju zahtjev regulatora, ali da su, nevezano za smjernice regulatora prosječne kamatne stope na kredite u konstantnom padu ove godine. (CdM.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *