Švajcarska banka UBS pod istragom zbog pranja novca

Dodajte komentar

Vodeća švajcarska banka UBS je pod krivičnom istragom zbog sumnje da je prala novac, saopštilo je Ministarstvo za javna pitanja švajcarske, što odgovara glavnom tužilaštvu zemlje.

– Mogu da potvrdim da je Minstarstvo uprave Konfederacije otvorilo 29. avgusta krivičnu istragu u vezi člana 305 bis krivičnog zakona koji se odnosi na pranje novca – rekla je agenciji Frans pres portparolka tužilaštva Žanet Balmer.

– Istraga je u vezi žalbe koju je sredinom juna podnio Fond Bruno Manser, Udruženje za narode prašuma – dodala je ona ne iznoseći detalje.

Prema veb sajtu tog udruženja čije je sjedište u Bazelu u Švajcarskoj, Fond Bruno Manser optužuje banku UBS da pere novac koji potiče od mita datog da bi se dozvolila sječa prašuma u Maleziji.

Po tom fondu predsjednik vlade malezijske države Sabah Musa Aman tražio je mito od grupa za sječu šuma da bi im dao koncesije za izvoz tropskog drveća. Optužen je da se ilegalno obogatio i “oprao” više od 90 miliona dolara preko računa u UBS banci.

Fond navodi da je Aman klijent UBS banke od 1999. godine i da ima račune u bankama UBS u Cirihu i Hong Kongu.  (capital.ba)

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *