Polugodišnja dobit Triglav grupe 41,6 miliona eura

Dodajte komentar

Slovenačka Grupa Triglav u prvih je šest mjeseci 2012. ostvarila 41,6 miliona eura dobiti što je 22 posto više nego u istom prošlogodišjem razdoblju. Dobit Zavarovalnice Triglav kao matičnog društva u prvom  polugodište 2012. iznosi 25 miliona eura ili 18 posto manje nego lani.

Razlog smanjenja dobiti ponajprije je trajni pad investicija u visini od 32,5 miliona eura kao i pad vrijednosti investicija u grčke vrijednosne papire zbog efekta jednostranog otpisa grčkog državnog duga u visini od 10,2 miliona eura, izvijestili su iz Triglav grupe u četvrtak. 

Grupa je u prvih šest mjeseci zaračunala 523,6 miliona eura bruto premije što je 5 posto manje nego u lanjskom prvom polugodištu. Manja premija posljedica je smanjene potražnje za nekim osiguravajućim proizvodima zbog smanjene ekonomske aktivnosti, manjeg uvoza i izvoza, novih stečajeva preduzeća, smanjene kupovne moći stanovništva, veće nezaposlenosti, smanjenog kreditiranja banaka i slično.

Veća konkurencija na tržištu automobilskih osiguranja, a kao posljedica promjena osnovica osiguranja, smanjila je premiju u automobilskom osiguranju. Dodatni gubitak premije nastao je zbog selekcije portfelja i saniranja lošijih osiguravajućo-tehničkih rezultata osiguranja imovine.

Na poslovni rezultat u prvom polugodištu uticale su, navode,  i pojedinačne masovne štete, od kojih je najveća bila olujna bura u februaruna području Nove Gorice i Ajdovščine, koja je prouzročila 5,1 miliona eura štete. Kod osiguranja usjeva i nasada imali su oko 3 miliona eura štete zbog proljećnog mraza u aprilu, koji je uzrokovao velike gubitke uroda u voćarstvu, a u manjoj mjeri i u vinogradarstvu. Na području Ljubljane u junu je nevrijeme s gradom načinilo oko 2 miliona eura štete.

Nadzorni odbor složio se sa učestvovanjem Zavarovalnice Triglav u prvom krugu dokapitalizacije Abanke Vipe u visini relativnog udjela Zavarovalnice Triglav u kapitalu Abanke Vipa od 25,61 posto, odnosno 1.829.285 dionica po cijeni od 7 eura, što je ukupno 12,8 miliona eura.

NO je takođe jednoglasno  imenovao Benjamina Jošarja članom Uprave na razdoblje od pet godina. (banka.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *