Usvojene izmjene Zakona o isplati deviznih sredstava

Dodajte komentar

Vlada je, na današnjoj sjednici, usvojila izmjene Zakona o isplati deviznih sredstava građana položenih kod Dafiment i Banke privatne privrede položenih preko preduzeća Jugoskandik, kojima se građanima produžuje rok za predaju zahtjeva za povraćaj štednje do kraja januara naredne godine.

Pomoćnik ministra finansija Boris Bušković je nakon sjednice saopštio da je zbog pristizanja velikog broja molbi građana za definisanjem novog roka, Vlada odlučila da novi rok bude 31. januar naredne godine.

“To znači da će praktično svi građani koji nijesu podnijeli zahtjev u zakonom predviđenom roku, moći nakon usvajanja zakona da opet prijave i ostvare prava po tom potraživanju”, pojasnio je Bušković.

On je kazao da ukoliko sve bude išlo predviđenom dinamikom i ukoliko budu imali kao i do sada kvalitetnu saradnju sa Narodnom bankom Srbije, isplata novim prijavljenim građanima počeće u drugom kvartalu naredne godine.

Bušković je podsjetio da je zakonski rok za podnošenje prijava bio od 4. aprila 2008. godine do 4. aprila 2009. kada je pristiglo ukupno 5,6 hiljada prijava građana.

Proces isplate devizne štednje kod te dvije banke započet je u julu ove godine.Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila Memorandum o razumijevanju sa kineskom Exim bankom kojim su definisane prioritetne oblasti u kojima se očekuje intenziviranje saradnje u narednom periodu.

Bušković je saopštio da se prioritetne oblasti, definisane Memorandumom, odnose na razvoj putne strukture, termoenergetske potencijale u državi, hidroenergetski potencijal, kao i nabavku dva broda za potrebe barske plovidbe.

“Svi ti projekti su u zreloj fazi, pri čemu očekujemo da potpisivanjem ovog Memoranduma intenziviranje svih njih”, rekao je Bušković. (CdM.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *