Tesla S: Čak 382,5 km s jednim punjenjem

Dodajte komentar

Ekipa američkog Motor Trenda imala je priliku testirati performanse novog električnog automobila kompanije Tesla Motors, modela S. Drugi serijski model kalifornijskog proizvođača električnih automobila, luksuzna limuzina Tesla S, u Americi je u prodaji od juna 2012. godine.

Prema tvrdnjama iz kompanije Tesla Motors, kada je opremljen baterijama od 85 kWh, ovaj automobil je u stanju da s jednim punjenjem pređe 320 km, pri konstantnoj brzini od 130 km/h, 400 km ako se kreće brzinom od 110 km/h i preko 480 km, pri brzini od 90 km/h.

Novinari Motor Trenda nedavno su bili u prilici provjeriti ove brojke tokom testiranja u realnim uslovima. Na raspolaganju im je bio automobil s najvećim paketom baterija od 85 kWh koji pripada direktoru kompanije Tesla Motors, Elonu Musku.

Vozeći automobil po kalifornijskim autocestaima, oni su uspjeli s jednim punjenjem baterija prijeći razdaljinu od 376 km. Po završetku vožnje mjerač električne energije u baterijama pokazivao je da su mogli voziti još oko 6,5 km.

Prema toj računici, automobil bi ukupno prešao oko 382,5 kilometara, prije nego što bi ostao bez napajanja.

Test vožnja je obavljena s tempomatom podešenim na brzinu 105 km/h, s isključenim klima uređajem i uz najnužnije kočenje, odnosno ponovno ubrzavanje. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *