Zlato sve traženije, investitori masovno kupuju

Dodajte komentar

Cijena unce zlata skočiće na najveći nivo u posljednje dvije godine jer investitori ne vjeruju u uspjeh dodatnih ekonomskih stimulansa koje sprovode države od SAD-a do Kine. Cijena zlata, smatraju analitičari i ulagači koje je anketirao Bloomberg, porast će jer će potražnja za tim plemenitim metalom ponovo porasti zato što je to jedan od najefikasnijih načina zaštite od inflacije.

Rezultati Bloombergove ankete ukazuju na to da bi unca zlata do kraja godine trebala skočiti na 1800 dolara, što bi značilo da bi ovogodišnji rast cijene iznosio čak 15 posto. To bi ujedno bio i najveći skok cijene u jednoj godini od onoga 2010. kada je zlato poraslo 30 posto.

Inače, cijena unce zlata na berzama kretala se u ponedjeljak 1669,27 dolara. Optimističan stav prema zlatu imala je nedavno i Erste banka koja je početkom jula objavila analizu u kojoj tvrde da će unca zlata u idućih godinu dana skočiti na 2000 dolara.

Optimizam brojnih investitora prema zlatu najviše je temeljen na tome da se ne očekuje da će u skorije vrijeme dužnička kriza u Evropi oslabiti. Optimizam potpiruje i potez američkih Saveznih rezervi koji će, prema svemu sudeći, treći put pokrenuti program tzv. kvantitativnog popuštanja.

No investitori dobijaju i signale iz poteza centralnih banaka koje su u ovoj godini mahom počele kupovati zlatne poluge. Tako se očekuje da će ove godine centralne banke kupiti ukupno 500 tona zlatnih poluga. U prvoj polovini ove godine, prema podacima World Gold Councila, centralne su banke kupile 254,2 tone zlata.

“Postoji službeni interes za zlatom i centralne banke kupuju, od Rusije do Koreje. Kupovina banaka nije podstaknuta cijenom, nego alokacijom imovine”, izjavio je Jeremy East, čelni čovjek za trgovanje metalima Standard Chartereda.

Isto tako mnoge su investitore u zlato “usmjerili” i poznati milijarderi George Soros i John Paulson, koji su u drugom tromjesečju drastično povećali izloženost ovom plemenitom metalu.

Pojačana kupovina zlata u ovakvim količinama omogućena je i zbog toga što je Indija, koja je inače i najveći kupac zlata na svijetu, drastično smanjila uvoz. Ovogodišnji uvoz zlata u tu državu mogao bi se smanjiti za 250 tona na 350 tona, prenosi portal Poslovni.hr.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *