Španci sve manje vjeruju bankama, depoziti u julu pali pet posto

Dodajte komentar

Građani i preduzeća pojačano su u julu povlačili novac iz španskih banaka, pokazali su utorak objavljeni podaci Evropske centralne banke (ECB).

Depoziti privatnog sektora u španskim bankama pali su na kraju jula na 1.509 milijardi eura, s 1.583 milijardi eura koliko su iznosili na kraju juna.

Odliv depozita iz grčkih banaka zaustavljen je pak u prošlom mjesecu jer su junski parlamentarni izbori prigušili strah od izlaska te zemlje iz eurozone, pokazuju nadalje podaci ECB-a.
Nagađanja o mogućem grčkom napuštanju eura eskalirala su u maju kada su stranke koje su se protivile međunarodnoj pomoći zabilježile dobar izborni rezultat. Nakon ponovljenih izbora u junu trend pada depozita promijenjen je, utvrdila je grčka centralna banka a sada i potvrdili podaci ECB-a o depozitima na kraju jula.
Depoziti privatnog sektora u grčkim bankama porasli su oko dva posto, nakon pada od gotovo pet posto u prethodnom mjesecu. Tako su na kraju jula iznosili 159,4 milijarde eura, u odnosu na 156,2 milijarde zabilježene na kraju juna. Uprkos tome, još su uvijek za trećinu ispod najvišeg nivoa u istoriji, zabilježenog u decembru 2009.
Irska je u julu zabilježila 1-postotno povećanje depozita dok su portugalski depoziti ostali uglavnom nepromijenjeni, kao i oni italijanski.
Mjesečne oscilacije podataka uobičajena su pojava, a izuzetak je nagli pad depozita nekoliko mjeseci zaredom u zemljama sa stabilnim bankarskim sektorima.
Objavljeni ECB-ovi podaci nisu prilagođeni za sezonske učinke i blago se razlikuju od podataka nacionalnih centralnih banaka, prenosi portal Business.hr.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *