Restis im duguje 2,2 miliona, a Budvanska rivijera grca u kreditima

Dodajte komentar

Hotelska grupa Budvanska rivijera dostavila je prije mjesec i po petu fakturu zakupcu grad-hotela Sveti Stefan, kompaniji Adriatic propertis, prema kojoj treba da izmiri ukupno više od 2,2 miliona eura.

Investitor, grčka Restis grupa, ni cent nije izmirio više od godinu i tri mjeseca za zakup crnogorskih hotela.

Budvanska rivijera, u kojoj je država većinski vlasnik, novi račun je ispostavila15. jula, kada je istekao kvartal, a ugovoreno je predviđeno da se rata plaća kvartalno.

Do 15. oktobra, dan nakon parlamentarnih izbora, zakupcu će biti dostavljena i šesta faktura, odnosno njegov dug će premašiti 2,6 miliona eura. Upravo računajući na izdavanje luksuznog dijela imovine, Budvanska rivijera je sprovela investicioni ciklus, renovirajući kompletan hotel Palas i turističko naselje Slovenska plaža, zbog čega joj je novac neophodan za izmirenje kredita.

Grčka kompanija Restis grupa, iza koje stoji biznismen Viktor Restis, krajem prošle godine uputila je zahtjev Ministarstvu turizma i Vladi da iznos godišnje zakupnine za trećinu bude niži „zbog okolnosti na koje nije mogao da utiče”. Traženo je i da bude produžen period zakupa hotelskog kompleksa na 40 godina, kao i da Vlada oprosti dug iz 2011.

Da bi se utvrdilo koliko je Adriatik propertis uložio do sada, kao i finansijski troškovi zbog neusvajanja urbanističkih planova, formirana je komisija koju čine profesori Ekonomskog i Građevinskog fakulteta.

„Vijestima“ je potvrđeno da je nalaz komisije urađen i dostavljen vlasniku grad-hotela, Budvanskoj rivijeri koja je tražila dodatna pojašnjenja, te da izvještaj još nije finiširan.

Nakon što komisija kompletira izvještaj i dostavi hotelskoj grupi, ona će ga proslijediti Ministarstvu održivog razvoja, odnosno Vladi, koja će na osnovu toga zauzeti stav da li će biti izmijenjene odredbe ugovora. Problem se, očigledno, odugovlači dok prođu izbori, na kojima vlast računa da će pobijediti, kako bi odluku lakše plasirali građanima ako bude u korist zakupca.

Vlada je prije pet godina dala u zakup crnogorske hotelske bisere Sveti Stefan, Miločer i Kraljičinu plažu na 30 godina kompaniji Aman rizorts, ali je posao investiranja preuzeo Adriatik propertis, dok je Aman ostao kao operater hotela. Zakupac odbija da izmiri obaveze, tvrdeći da je pretrpio štetu od gotovo sedam miliona eura zbog kašnjenja u usvajanju planske dokumentacije, te obnove crkve Aleksandra Nevskog u takozvanom bloku 25 grad-hotela.

Premijer Igor Lukšić izjavio je početkom jula, kada je bio gost hotelske grupe, da će zakupac, Adriatik propertis, morati da plati zakupninu koju duguje.

„Da bi se u Vladi mogli izjasniti o zahtjevu zakupca Svetog Stefana, potrebno je da se dovede do kraja izvještaj komisije. Da se otklone kroz dodatnu razmjenu podataka eventualne dileme i da sagledavajući konačni izvještaj možemo da se u tom pogledu izjasnimo“, naglasio je Lukšić.

On je rekao da Vladu posebno zanima uredno plaćanje zakupnine.

“Mislim da je teško tolerisati neplaćanje tih obaveza koje su se u međuvremenu nagomilale“, kazao je Lukšić uz naglasak da će biti dogovorena dinamika plaćanja.

„Vijestima” je potvrđeno da do sada takvog sastanka nije bilo, a na račun hotelske grupe nije uplaćen ni dio duga.

Sezona u grad-hotelu jedna je od najboljih u proteklih pet godina, a zakupcu ne pada na pamet da izmiri obaveze državi.

Tužba zaustavljena

Bord direktora Budvanske rivijere, kojim predsjedava potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović u kome su i Dušanka Jeknić, Vladan Vujović, Raško Konjević i Ratko Vukotić, prije osam mjeseci je bio saglasan, čak i pokrenuo inicijativu da se podnese tužba protiv zakupca za isplatu duga. Tužba je bila napisana. Međutim, nikada nije predata sudu, nakon što je cijeli postupak obustavljen intervencijom političkog vrha iz Podgorice.

Godišnji zakup, precizirano je ugovorom, u periodu rekonstrukcije hotela ukupno iznosi 1,96 miliona eura, od kojih 670 hiljada pripada HTP Miločer na ime zakupa hotela Kraljičina plaža, dok ostatak ide Budvanskoj rivijeri.

Zakupac je obezbijedio kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj od 37 miliona eura za završetak projekta na Svetom Stefanu, Miločeru i Kraljičinoj plaži. Vlada planira da Sveti Stefan izuzme iz okrilja hotelske grupe Budvanska rivijera.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *