Credit Agricole: Grčki problemi pritisnuli dobit

Dodajte komentar

Francuska banka Credit Agricole u utorak je izvijestila o slabijoj dobiti u drugom tromjesečju 2012. koja se dobrim dijelom pripisuje nastavljenim gubicima zbog izloženosti grčkim dugovima, prenose evropski mediji.

Neto dobit u drugom je tromjesečju smanjena za 2,1 posto na godišnjem nivou i iznosila je 863 miliona eura, stoji u danas objavljenim rezultatima poslovanja treće najveće francuske banke.Pad dobiti posljedica je daljih 370 miliona eura gubitaka povezanih s otpisom dugova u grčkoj banci Emporiki koju je Credit Agricole kupio 2006. godine, piše britanski BBC.

Takođe, slabija dobit proizlazi i iz otpisa u iznosu 427 miliona eura povezanog s udjelom Credite Agricolea u drugoj najvećoj italijanskoj banci Intesi Sanpaolo, navodi se u bančinom saopštenju.

Predsjednica banke Jean-Marie Sander u izvještaju o poslovnim rezultatima u drugom tromjesečju napominje da bančina dobit odražava otpornost francuske banke u znatno pogoršanim i neizvjesnim makrogospodarskim uslovima u Evropi.

Credite Agricole, poput druge dvije velike francuske banke BNP Paribas i Societe Generale, značajno smanjuje svoje aktivnosti u segmentu investicijskog bankarstva i rasprodaje imovinu, od zajmova do poslovnih ogranaka, u pokušaju da se ponovo preusmjeri na segment poslovanja s građanima.

U francuskom bankarskom divu pogođenom golemim otpisima grčkog duga posljednjih tromjesečja nadaju se da će pregovore o prodaji grčke banke Emporiki dovršiti u nekoliko sedmica, kazao je izvršni direktor banke Jean-Paul Chifflet, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *