U bankama u Srbiji “zamrznuto” 4,2 milijarde eura

Dodajte komentar

Banke u Srbiji imaju sve više problema da naplate odobrene kredite, prije svega preduzećima. Ne pomaže čak ni aktiviranje hipoteka koje su položile firme.

Jer, založene nekretnine – fabrike, pogone, njive, placeve… ali i mašine, kamione, vozila… nema ko da kupi. A, ako se i nađe kupac ne može da se izvuče cijena koja je važila kada su zajmovi dati.

U Srbiji je, inače, pod hipotekom više od 930.000 stanova, kuća, poslovnih prostora… A, aktiviranje tih zaloga moglo bi da dovede do bankrota i banaka i preduzeća, zato su mnogi dugovi kompanija i ostalih klijenata – “zamrznuti”.

Obaveze preduzeća prema bankama u zemlji su oko 12 milijardi eura, a građana nešto više od pet milijardi eura. Problem, da vrati zajam, u prosjeku ima svaki četvrti korisnik. Tako banke imaju teškoća da naplate oko 4,2 milijarde eura, odnosno ova suma može da se svrsta u kategoriju “zamrznuto”. Bankari na sve načine pokušavaju da pronađu rješenje za nastavak otplate. Ipak, sada oko 300 građana ne može više da vraća uzete stambene kredite, prije svega zbog toga što je devizni kurs veoma visok, a njihova primanja smanjena ili više i ne primaju platu.

– Banke imaju problema da naplate odobrene zajmove, ali aktiviranje hipoteke nije rješenje ni za bankare, niti za njihove klijente – kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. – Najprije, vrijednosti stanova, kuća, poslovnog prostora i ostalih nepokretnosti su znatno niže nego kada su zajmovi odobravani. Zatim, ima banaka, koje su prihvatale precijenjene zaloge. Tako na primjer, nekadašnja Metals banka, prihvatala je precijenjene hipoteke, a ti problemi su se prenijeli sada na Razvojnu banku Vojvodine, koja ima problema sa naplatom oko 60 odsto kredita.

U svijetu su mnoge banke propale upravo zbog toga što nisu mogle da naplate dugove. Kod nas se to upravo događa Agrobanci, a i Razvojnoj banci Vojvodine. To potvrđuje gubitak Agrobanke od oko 300 miliona evra, koji je veći od cjelokupne dobiti pet najvećih banaka i koji je uticao da prvi put poslije gotovo cijele decenije bankarski sektor posluje s minusom.

– Banke rijetko aktiviraju hipoteke velikih preduzeća koja ne mogu da vraćaju kredite.

Spiskovi i savjeti

Banke na svojim sajtovima i same oglašavaju prodaju nekretnina do kojih su došle aktiviranjem hipoteka. Ima stanova i kuća, njiva i livada… koje su na njihovim spiskovima već godinama, ali ih niko neće. S druge strane, i kada nešto prodaju to je uvijek ispod cijene, a najčešće dužnik mora razliku da nadoknadi banci. Zato bankari savjetuju, prije svega građanima, da pokušaju sami da prodaju stan, ukoliko više ne mogu da otplaćuju stambeni kredit. Jer, možda će uspjeti da dobiju bolju cijenu. (Novosti.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *