Osiguravajuće kompanije pred najvećim gubicima zbog suše u istoriji

Dodajte komentar

Industrija osiguranja suočena je s najvećim gubicima u poljoprivredi ikad, nakon što je najgora suša u Sjedinjenim Državama u zadnjih pola vijeka devastirala usjeve kukuruza i soje vrijedne nekoliko milijardi dolara – što je dovelo do velikih zahtjeva za odštetama, piše Financial Times.

Osiguravajuće kompanije koje pružaju tzv. zaštitu usjeva nadoknadiće dio troškova, dok dio rizika osigurava Američka vlada.

Poljoprivredni ekonomisti sa Univerzitetu u Illinoisu procjenjuju da će zbog suše ovogodišnji zahtjevi za bruto odštetama iznositi 30 milijardi dolara, s osiguranim gubitkom od oko 18 milijardi.

Od toga bi Američka vlada pokrila oko 14 milijardi, dok bi gubitak privatnih osiguravajućih kompanija iznosio oko 4 milijarde.

Rejting agencija Standard & Poor's procijenila je gubitke privatnog sektora nešto više, na 5 milijardi dolara.

„Suša u SAD-u je zaista katastrofalan događaj“, napisao je u pismu klijentima Gregory W Locraft, analitičar osiguranja u Morgan Stanleyu, dodajući da je to „vjerovatno najveći (osigurani) gubitak na usjevima u istoriji“.

Profesori sa spomenutog Univerziteta Gary Schnitkey i Bruce Sherrick upozorili su pak da su neke od američkih osiguravajućih kompanija u vlasništvu javno izlistanih kompanija, „koje možda nisu shvatile veličinu gubitaka koje bi njihove podružnice mogle generisati“.

Poljoprivredni ekonomisti kažu da će se stvarni nivo gubitaka na usjevima znati tek u četvrtom kvartalu, nakon što poljoprivrednici dovrše žetve i procjenitelji uđu u polja širom zemlje.

Američka meteorološka služba prošle sedmice je procijenila da je suša zahvatila 87 posto usjeva kukuruza u zemlji i 85 posto soje. (banka.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *