Bundesbank kritikuje plan ECB za otkup državnih obveznica

Dodajte komentar

Direktor njemačke Centralne banke Jens Vejdman kritikovao je danas kao opasan plan Evropske centralne banke (ECB) za otkup državnih obveznica članica eurozone, piše njemački nedjeljnik “Špigl”. Početkom avgusta, ECB je sugerisala da bi mogla da započne neograničeni otkup obveznica zaduženih članica kako bi smanjila njihove troškove zaduživanja na finansijskim tržištima.

“Za mene je ta vrsta politike blizu finansiranja država putem štamparija. U demokratiji, parlamenti, a ne Centralne banke treba da donose odluke o sličnim rizicima. Otkup obveznica ne rješava fundamentalne probleme. Ne treba potcijenivati opasnost da bi finansiranje od Centralnih banaka moglo prerasti u zavisnost kao na narkotike”, rekao je šef Bundesbanke.

List podsjeća da je i njemačko Ministarstvo finansije izrazilo zabrinutost zbog mogućeg otkupa ECB državnih obveznica članica, za koje smatra da bi moglo komprovitovati nezavisnost te institucije.

Direktor ECB-a Mario Dragi rekao je da bi se otkup obveznica mogao dogoditi samo ukoliko bi se države članice suočile sa sa neodrživim troškovima zaduženja i pomoć zatražile od kriznih fondova evrozone. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *