Ponovljena Skupština fonda Trend zakazana za 04. septembar

Dodajte komentar

Nadzorni odbor Fonda zajedničkog ulaganja Trend zakazao je za 4. septembar ponovljenu vanrednu skupštinu akcionara na kojoj bi trebalo da se usvoji odluka o dobrovoljnoj likvidaciji, a na dnevnom redu su i odluke o imenovanju likvidatora Trenda. Sjednica je bila zakazana za srijedu, ali je odložena zbog nedostatka kvoruma.

U zahtjevu manjinskih akcionara za sazivanje vanredne skupštine navodi se da se dobrovoljna likvidacija može sprovesti ukoliko akcionarsko društvo ima dovoljno novca da pokrije obaveze, a ukupna imovina Trenda procijenjena je na oko 78 miliona, od čega se na ukupne obaveze odnosi 3,5 miliona eura.

Manjinski akcionari smatraju i da je tržišna vrijednost akcija Trenda potcijenjena, kao i da bi kroz likvidaciju, odnosno prodaju kompletne imovine akcije mogle dostići četiri do pet puta veću cijenu od postojeće.

– Ulaganje u hartije od vrijednosti će u narednom periodu stagnirati, a nova zakonska rješenja koja se odnose na ovaj fond su nepovoljna, jer se odnose na kažnjavanje vlasnika u visini 20 odsto za prodaju investicionih jedinica u prvoj godini i deset odsto u drugoj, nakon transformacije u otvoreni fond – navodi se u zahtjevu malih akcionara koji ističu i da zakonsko rješenje koje definiše da se akcije iz portfolija Trenda, koje nijesu prodate u zakonskom roku, dijele dioničarima srazmjerno njihovom udjelu u vlasništvu, koje može da dovede do toga da akcionar fonda postane vlasnik i do 50 odsto akcija iz portfolija, što je loše za vlasnike Trenda, a prije svega za manjinske akcionare. Za dio Trenda, koji bi nakon transformacije ostao zatvoreni fond, već nakon šest mjeseci, smatraju, biće neophodna ponovna transformacija u otvoreni fond zbog nemogućnosti usklađivanja tržišne akcije i neto aktive fonda na razliku manju od 40 odsto.

– Donošenjem odluke o dobrovoljnoj likvidaciji prestaje naknada Društvu za upravljanje, koja je u poslednje vrijeme bila predmet polemika, a likvidacija bi bila i najpovoljnije ekonomsko rješenje – smatraju manjinski akcionari. Komisija za hartije od vrijednosti je nekoliko puta tražila od Trenda da ispuni zakonsku obavezu transformacije u otvoreni fond, u skladu sa zakonom o investicionim fondovima, kao i smjenu nadzornog odbora, ali do toga nije došlo. Nadzorni odbor je za 25. septembar zakazao skupštinu na kojoj će se raspravljati o transformaciji i promjeni članova nadzornog odbora.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *