Beogradska berza: Nedjeljni izvještaj 20.08.2012. – 24.08.2012.

Dodajte komentar

Proteklih pet trgovačkih dana doneli su lagani pad tržišta i solidan obim prometa zahvaljujući nekolicini transakcija AIK bankom (AIKB) koje su činile skoro dve trećine ukupnog prometa. Ulagači su i dalje prilično skeptični prema najkvalitetnijim domaćim akcijama, a to se pre svega odnosi na inostrane portfeljne investitore koji u većoj meri nego ranije napuštaju domaće tržište. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 9,7 miliona evra, dok je indeks Belex 15 oslabio 0,4 odsto na 443,4 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu beleži minus od početka godine od 11,2 procenata. 

Akcije – Ubedljivo najprometnija hartija bila je niška AIK banka koja je protekle sedmice zabeležila promet od nepunih 740 miliona dinara, u najvećoj meri u svega dve transakcije kada je vlasnika promenilo skoro 6 odsto akcija ove banke. Najveći deo prometa ostvaren je na ceni od 1.400 dinara, slično kao i nedelju dana ranije. Tada je prodavac u ogromnoj transakciji bio američki investicioni fond Artio koji je nakon velikih ulaganja u domaće kompanije u kojima je bio jedan od vodećih akcionara očito krenuo izlaznim putem. Na strani kupovine dominirao je Sunoko koji se obreo na petoj poziciji u vlasničkoj strukturi AIK banke.

Posle dužeg vremena i Komercijalna banka (KMBN) se našla na spisku najprometnijih akcija sa realizacijom od 21,5 miliona dinara. Gro prometa akcija najveće domaće banke pod kontrolom države ostvaren je na nivou od 1.200 dinara što je tek 100 dinara više od istorijski najniže vrednosti ove akcije. Tražnja za vlasničkim papirima ove banke koja drži više od 10 odsto tržišta i ostvaruje rekordne poslovne rezulate i dalje je veoma slaba pre svega kao posledica velikih turbulencija u domaćem bankarskom sektoru koje je donela Agrobanka.

Od akcija iz realnog sektora najprometnija je bila Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 29,1 milion dinara uz blagi rast na nedeljnom nivou od 0,8 odsto. Akcije ove najveće domaće kompanije na berzi stizale su u par navrata do kote od 650 dinara, ali nisu uspeli da preskoče ovu granicu prvi put nakon četiri meseca. Solidan promet od 22,2 miliona dinara zabeležio je zemunski proizvođač pesticida Galenika Fitofarmacija (FITO), uglavnom na nivou od 2.200 dinara. Akcije ove kompanije predstavljaju jednu od hartija na Belexu sa najboljim učinkom od početka godine s obzirom da ostvaruju pozitivan prinos od 20,8 procenata. Najveći domaći građevinar Energoprojekt (ENHL) nije beležio značajnije promene te je sedmicu okončao po nepromenjenoj ceni od 470 dinara. Bečejski Sojaprotein (SJPT) je početkom sedmice preskočio psihološku granicu od 500 dinara, da bi nedelju okončao ipak na nivou od 495 dinara, takođe uz neveliki promet. Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) nakon objave razočaravajuće dobiti u prvih šest meseci ponovo se spustio nadomak 400 dinara, dok je promet ponovo pao na prilično niske nivoe.

Obveznice stare devizne štednje –
 Obveznice stare devizne štednje zabeležile su solidan promet od 2,3 miliona evra, a gro prometa se odnosio na obveznicu A2013. Ova dužnička hartija koja dospeva na naplatu 31. maja sledeće godine beležila je godišnji prinos u rasponu 5,35-5,39 odsto.

Trezorski zapisi –
 Protekle sedmice je održana samo jedna aukcija državnih dužničkih hartija koje su nominovane u evrima. Nominalna vrednost emisije jednogodišnjih obveznica je iznosila 40 miliona evra, a prodata je celokupna ponuda uz prinos od 6,15 procenata.

sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *