Aukcija državnih zapisa u ponedjeljak

Dodajte komentar

Šesta ovogodišnja aukcija državnih zapisa, sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih skoro 39,53 miliona eura biće održana u ponedjeljak, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore, koja vodi aukciju u ime Vlade. Rok dospjeća zapisa je 26. februar naredne godine.

U ovoj godini održano je pet aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana.

Na prvoj su prodati državni zapisi vrijedni 5,2 miliona, a ukupan iznos emisije bio je sedam miliona. Na drugoj su prodati zapisi vrijedni 39,5 miliona, a ukupan iznos emisije bio je 44 miliona, dok su na trećoj aukciji prodati svi ponuđeni državni zapisi vrijedni 2,59 miliona po prosječnoj stopi prinosa od 5,22 odsto. Na četvrtoj aukciji prodati su zapisi za oko 3,69 miliona eura, po prosječnoj stopi prinosa od 4,74 odsto, a ukupan iznos emisije bio je sedam miliona eura, dok su na petoj aukciji prodati državni zapisi za oko 14,8 miliona po prosječnoj stopi prinosa od 4,72 odsto, a ukupan iznos pete ovogodišnje emisije bio je 20 miliona eura.

Državni zapisi su diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti, koje CBCG prodaje u ime Ministarstva finansija, u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *