R.Srpska: Trend pada kamatnih stopa na kredite

Dodajte komentar

Prosječne nominalne i efektivne kamatne stope na kredite banaka Republike Srpske /RS/ za prvo polugodište ove godine imaju trend pada u odnosu na prošlu godinu, saopšteno je danas iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Prosječna nominalna kamatna stopa na kredite za prvo polugodište ove godine manja je za 0,26 procentnih poena, a prosječna efektivna kamatna stopa bilježi pad za 0,57 procentnih poena u odnosu na prosjek u prošloj godini.

Blaži pad kamatnih stopa na kredite u prvom polugodištu ove godine evidentan je i kod jedinica banaka iz Federacije BiH /FBiH/ koje posluju u Srpskoj.

Prosječna nominalna kamatna stopa na kredite manja je za 0,22 procentna poena, a prosječna efektivna kamatna stopa manja je za 0,36 procentnih poena u odnosu na prosjek u prošloj godini.

Te stope su i dalje više od prosječnih nominalnih na kredite banaka Srpske za 0,71 procentni poen i efektivnih kamatnih stopa za 0,78 procentnih poena, većim dijelom zbog znatno viših kamatnih stopa na kredite stanovništvu. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *