Lynn: Euro je mrtav, to je “zombijevska valuta”

Dodajte komentar

Euro je mrtav, ne ispunjava većinu kriterijuma za aktivni oblik novca, tvrdi nagrađivani autor, komentator i osnivač Strategy Economica Matthew Lynn u svojoj studiji.

Političari eurozone traže rješenje krize. Grčki premijer Antonis Samaras u pregovorima sa šefom eurogrupe i luksemburškim permijerom Jean Claude Junckerom pokušava pridobiti za Grčku više vremena za ispunjenje uslova pod kojima je dobila 130 miliajrdi eura pomoći. 

Lynn vjeruje, piše cnbc.com, da je svaki napredak evropskih političara nevažan, jer je euro promijenjen u “zombijevsku  valutu”. On kaže da države ne moraju više koristiti jedinstvenu valutu za uvoz, što znači da euro sve manje djeluje kao novac.

– Trgovci naftom ne žele više opskrbljavati kupce u Grčkoj. Zašto? Za šest mjeseci možda ne budu isplaćivani u valuti u kojoj su sklopili ugovor, nego u nekoj drugoj, manje vrijednoj, kaže  Lynn.

On takođe upozorava da je na tržištima s eurom tok trgovine zaustavljen, investicije su odgođene, proizvodnja je pala, a nezaposlenost je počela rasti. Članicama bi moralo biti dozvoljeno da napuste euro, vjeruje Lynn, jer bi njihov oporavak onda bio brži.

– Bilo koja valuta, koja funckionira, iako je njena vrijednost manja i ne uživa veliko poštovanje valutnih tržišta, bolja je toj zemlji nego da nema valutu, kaže on.

Kada slabije zemlje napuste eurozonu, smatra Lynn, njihova dionička tržišta se poboljšati. Prema njegovim riječima, pravo je pitanje kada će ulagači moći iznova kupovati evropske dionice. (idniaktor.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *