Kako je Deripaska upropastio aluminijumsku industriju

Dodajte komentar

Iako je „Rusal”, vlasništvo Olega Deripaske, globalni lider u proizvodnji aluminijuma, ne proizvodi ništa ozbiljnije od aluminijumske folije, navodi Komersant dejli i naziva Deripasku „Baronom od folije“. U analizi poslovanja Deripaske, koji je vlasnik podgoričkog Kombinata aluminijuma, Komersant navodi da se glinica uopšte ne proizvodi u Rusiji, nego je Deripaska uvozi iz Afrike, Latinske Amerike i Australije, iako je lošijeg kvaliteta od domaće.

Deripaska je taj princip primijenio i u KAP-u, u kojem je ugasio fabriku glinice, iako je jedan od najvećih evropskih rudnika boksita u Nikšiću. Rasprodao je i svu opremu u prerađivačkim fabrikama KAP-a, a tamošnje radnike poslao kući sa otpremninama iz državnog budžeta.

Deripaskine fabrike u Rusiji, kao i u Podgorici, izvoze 98 odsto sirovog aluminijuma, uglavnom preko Glenkora i kako berzanska cijena pada većina posluje u minusu.

– S druge strane, Rusal je majstor da nađe jeftine izvore struje, koja učestvuje u cijeni proizvoda sa 35 odsto. Uspjeli su da poslednjih godina zadrže svoje niske tarife, prodajući skupo struju iz svojih termoelektrana i koristeći jeftinu iz državnih hidroelektrana. Sličan scenario Deripaska sprovodi i u Crnoj Gori, koja mu je četiri godine, sve do aprila ove godine, poklonila struju vrijednu 60 miliona eura. Otkako su subvencije istekle, KAP kojim upravlja ruski menadžment, nije platio nijedan račun za struju, pa je dug dostigao 48 miliona eura.

Deripaska, čija je lična imovina veća od 28 milijardi dolara, okrenuo se kupovini elektrana i izvozu hrane.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *