Španija pregovara o pomoći

Dodajte komentar

Španija pregovara sa članicama eurozone oko uslova za dobijanje međunarodne finansijske pomoći, kako bi na taj način snizila svoje troškove zaduživanja na tržištu.

Najbolja opcija o kojoj se razgovara podrazumijeva da postojeći evropski aktikrizni fond, Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF), kupuje španske obveznice na primarnim aukcijama, dok bi Evropska centralna banka (ECB) intervenisala na sekundarnom tržištu u cilju sniženja troškova zaduživanja, rekli su izvori upućeni u situaciju.

Jedan od izvora je naveo da se tokom pregovora, koji su pokrenuti pre nekoliko nedelja, još nije razgovaralo o konkretnom iznosu pomoći. Još jedan izvor iz evrozone je ipak bio oprezniji u svojim izjavama, pa je naveo da još ništa konkretno nije odlučeno kad je reč o paketu pomoći za Španiju, dok je peti neimenovani zvaničnik negirao da se razgovori uopšte održavaju.

Portparol španskog Ministarstva ekonomije je izjavila da nema promene u stavu zvaničnog Madrida, prema kojem će oni čekati sledeći sastanak upravnog saveta ECB-a 6. septembra, nadajući se da će Banka objaviti plan za intervenciju, pre nego što odluče šta će dalje preduzeti.

Predsednik ECB Mario Dragi je ranije izjavio da će ta banka intervenisati radi sniženja troškova zaduživanja neke zemlje samo ako njena vlada prva zatraži pomoć iz antikriznog fonda evrozone. (akter.co.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *