Kipar istražuje ugrožene banke

Dodajte komentar

Kiparska centralna banka zadužila je kompaniju Alvares end Marsal da sprovede nezavisnu istragu banaka koje su zatražile državnu pomoć.

“Centralna banka Kipra očekuje da će istraga pružiti uvid u trenutne finansijske poteškoće i da će omogućiti jačanje stabilnosti finansijskog sektora”, navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje u saopštenju, kompanija “Alvares end Marsal” pruža ekspertizu u oblasti konsaltinga i industrije, i bavi se savetovanjem zemalja i institucija širom sveta.

Nikozija je u junu zatražila paket pomoći od Evropske unije, nakon što su dve njene banke, “Kiparska narodna banka” i “Banka Kipra”, saopštile da ne mogu ispuniti propisani nivo rezervi, kako bi se izborile sa pogoršanjem krize evrozone.

Zbog izloženosti Grčkoj, bankama je potreban minimum od 2,3 milijarde evra za dokapitalizaciju.

Ove dve banke čine gotovo 40 odsto ukupnih aktiva kiparskog bankarskog sektora.

Procenjuje se da će celokupnom kiparskom bankarskom sistemu biti potrebno 4,5 milijardi evra ili 25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Recesijom pogođena kiparska ekonomija se priprema za stroge mere štednje, u zamenu za pakete pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Evropske centralne banke (ECB) i Evropske komisije.

Kiparska vlada je saopštila juče da će privreda te zemlje ove godine usporiti za 1,5 odsto, što je značajno niže u odnosu na prethodnu procenu od 0,5 odsto. (b92.net)

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *